Az eredetileg meghirdetettnél több állampapírt tudtak eladni

Az államadósság belföldi nem pénzügyi befektetők által birtokolt tulajdonhányada 12 százalék.

MTI
2015. 06. 11. 20:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Belgium és Málta után Magyarország állampapír-állománya van legnagyobb arányban belföldi nem pénzügyi szolgáltatók kezében – idézte fel az Eurostat frissen publikált adatait Borbély László András.

Bár ennek „volt egy kamatára”, ez a kamat belföldön marad, az itteni lakosságot gyarapítja, vagyis realizálódik jövedelemként, majd itt lesz belőle újra megtakarítás – hangsúlyozta.

Borbély László András szólt arról is, hogy a csütörtökön összesen 45 milliárd forint értékben meghirdetett, különböző lejáratú állampapírokra több mint 200 milliárd forint értékben érkezett ajánlat. Ennek köszönhetően az eredetileg meghirdetettnél több papírt tudtak eladni – fűzte hozzá.

A vezérigazgató-helyettes kifejtette, hogy az elmúlt időszakban örvendetes módon jelentősen estek a hozamok, körülbelül 1,1-1,2 százalékon áll jelenleg. Borbély László András ugyanakkor kiemelte, hogy a lakossági állampapíroknál 3 százalék az éves garantált kamat, miközben például a diszkontkincstárjegy-aukciókon 1,1-1,4 százalék hozammal tudnak vásárolni a bankok, befektetési alapok.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.