Az MNB nonprofit cégei veszik az állampapírokat

Több mint ötvenmilliárdért vásároltak állampapírokat MNB-s alapítványok.

MNO
2015. 06. 15. 9:23
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Június 11-én írtuk meg a Napi Gazdaság cikke alapján, hogy Belgium és Málta után Magyarországon van a leginkább belföldi szereplők kezében az állampapír-állomány. A belföldi nem pénzügyi szolgáltatók 12 százalékát birtokolják az állampapíroknak. Most az Mfor.hu cikke alapján kiderült, hova kerülhetett több tíz milliárdnyi állampapír: a Magyar Nemzeti Bank (MNB) három alapítványa is bőven vásárolt belőlük. A három alapítvány eddig 57,15 milliárdnyi Bónusz Magyar Állampapírt vett: a Pallas Athéné Domus Animaénél 19,05, a Pallas Athéné Domus Concordiaénél 19,049, a Pallas Athéné Domus Scientiaénél pedig szintén 19,049 milliárdnyi állampapír van. Az Mfor becslése szerint ez összesen a tavaly év végi 372 milliárdos állomány 15 százalékát tette ki.

Az Államadósság Kezelő Központ múlt héten számolt be róla, hogy 38,2 milliárddal nőtt a Bónusz Magyar Állampapírok (BMÁK) állománya, ami nagyrészt „az egyéb szervezetek vásárlásainak volt köszönhető”. Az Mfor most azt írja, tavaly év végi jegybanki adatok szerint nonprofit szervezeteknél 90,6 milliárdnyi állampapír volt, aminek 63 százalékát jelentik az említett MNB-alapítványok vásárlásai.

– A Magyar Nemzeti Bank mindenkor betartja a jegybanktörvénybe foglalt monetáris finanszírozás tilalmát, amely szerint a jegybank nem nyújthat folyószámlahitelt vagy bármely más hitelt a közszektor számára. Az MNB nem folytat az általa alapított alapítványok állampapír-vásárlásain keresztül bújtatott monetáris finanszírozást – közölte a jegybank hétfőn az MTI kérdésére. A jegybank az MTI-nek adott válaszában közölte: az MNB-nek mint alapítónak az alapítói vagyon rendelkezésre bocsátását követően teljes körűen megszűnnek a juttatott vagyonnal kapcsolatos jogosultságai. Az alapítványok az alapítótól függetlenül működő és gazdálkodó szervezetek, így az alapítónak nincsen és nem is lehet ráhatása az alapítvány működésére, gazdálkodására, ideértve természetesen az alapítványok által eszközölt befektetéseket is.

Mivel a cikkben szereplő alapítványok befektetési döntéseiket az MNB-től függetlenül hozzák meg, így az esetleges állampapír-vásárlásaik esetén eleve kizárt a monetáris finanszírozás tilalmának megszegése – szögezi le a jegybank az MTI-nek adott válaszában.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.