Az online kasszák miatt is fehéredik a gazdaság

Tavaly 12 százalékkal nőttek az áfabevételek, az adóalap 3 százalékkal bővült.

MTI
2015. 06. 30. 9:51
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A lap a Nemzeti Adó- és Vámhivatal adataira hivatkozva írja, hogy az online kasszarendszer 200 milliárd forint többletet hozott a költségvetésnek az áfabevételeknél, ami azt jelenti, hogy több mint ezermilliárdos korábbi feketeforgalom vált láthatóvá. Ez a teljes tavalyi kereskedelmi forgalom több mint 10 százaléka.

A lap beszámol arról is, hogy elemzések szerint a feketegazdaság mérete akár a gazdaság teljesítményének 20 százalékát is elérheti. Ez hozzávetőleg 6000 milliárd forint, aminek több mint 1500 milliárd forint az áfavonzata.

„Az online kasszával láthatóvá és beszedhetővé tett 200 milliárd forint mellett további 1300 milliárd forint tűnik el az áfakasszából. A további fehérítést a termelői szektorban aligha lehet online kasszarendszerrel láthatóvá tenni. A fordított áfa nem megoldás, hiszen csak átmeneti jelleggel lehet alkalmazni, és Brüsszel nem is engedi ennek bevezetését minden területen” – összegezte a helyzetet a gazdasági napilap.

Nőtt az elektronikus fizetési módok forgalma 2015 első negyedévében a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint, a legszembetűnőbb növekedés az érintőkártyák és az érintéses fizetést lehetővé tevő terminálok számában volt megfigyelhető. Az érintőkártyák száma 6 százalékkal nőtt az idei első negyedévben 2014 negyedik negyedévéhez viszonyítva. A kibocsátott fizetési kártyák több mint 44 százaléka – 3,9 millió darab – használható érintéses fizetésre – közölte az MNB a honlapján kedden. Az internetes elfogadóhelyek száma 8,5 százalékkal nőtt, így 2015 első negyedévében már 7200 internetes áruházban lehetett bankkártyával fizetni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.