Betör a BMW a magyar egyetemekre

Magyarországra látogatnak a BMW vezetői, de nem a létesítendő autógyár ügyében.

MNO
2015. 06. 19. 8:56
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hamarosan Magyarországra látogatnak a BMW vezetői – mondta Szijjártó Péter a Napi Gazdaság kérdésére a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) jelenleg is zajló tárgyalásaival kapcsolatban. A külgazdasági és külügyminiszter hozzátette: nem a létesítendő autógyár ügyében jönnek, hanem járműipari felsőoktatási együttműködés kialakítása érdekében.

Az indiai Tata konszern beruházási terveivel kapcsolatban emlékeztetett, hogy a közelmúltban Mumbayban tárgyalt a cég vezetőivel. Az biztosnak látszik, hogy a Tata Consulting – amely már jelen van hazánkban – bővíti tevékenységét, a Jaguar–Land Rover térségünkben létesítendő autógyáráról azonban nem árult el részleteket a külügyminiszter – írja a lap.

A Mercedes Kecskeméten hosszabb ideje tervezett gyárbővítésével kapcsolatban is csak azt erősítette meg, hogy folynak a tárgyalások a német cég vezetőivel. A tárcavezető elmondta: a képzett munkaerő hiánya nem lehet gátja az autóipari beruházásoknak, mivel több egyetemen indult vagy indul a közeljövőben járműipari képzés, valamint a kabinet megduplázta a kutatás-fejlesztésre fordítható összeget, amelyből egyebek mellett tanműhelyeket finanszíroznak.

A tájékoztatón elhangzott, hogy a Nemzeti Befektetési Ügynökség tavaly Közép-Európa második legeredményesebb ilyen szervezete lett, 60 magyarországi beruházás megvalósításáról zárt le eredményes tárgyalásokat 32 új és 28 már itt tevékenykedő céggel. A beruházások értéke 1,66 milliárd eurót, mintegy 508 milliárd forintot tett ki, és ez hozzájárult ahhoz, hogy Közép-Európában Magyarországé a legmagasabb GDP-arányos működőtőke-beáramlást jelző mutató – számolt be a lap.

A beruházások jelentős részét továbbra is az autóipar és a szolgáltatói szektor adja, az autóipar termelése mostanra meghaladja a teljes feldolgozóipari termelési érték 30 százalékát.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.