Budapestre közlekedtet gépeket a kanadai Air Transat

Ez segíti és erősíti a kapcsolattartást az észak-amerikai magyarokkal – mondta Szijjártó Péter.

MTI
2015. 06. 18. 18:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A járatot a szokásoknak megfelelően vízsugárral köszöntötték, a pilóták pedig egy magyar és egy kanadai zászlót lógattak ki a pilótafülke ablakából. A légitársaság a nyári szezonban hetente közlekedtet járatokat Toronto és Budapest között, amelyet 346 üléses Airbus A330-300-assal teljesítenek, az első érkező és induló járat teljes töltöttséggel közlekedett.

Szijjártó Péter, külgazdasági és külügyminiszter a járatnyitás alkalmából azt mondta, Kanada harmadik legnagyobb légitársaságának járatnyitása gazdasági, turisztikai és nemzetpolitikai szempontból is fontos.

Kifejtette, hogy a közép-európai térségben Magyarország a kanadai befektetők egyik kedvence, 2013-ban 500 millió dollár befektetés érkezett Kanadából. A járat megnyitásával dinamikus fejlődésre számítanak. A turisztikai ágazatban 2014-ben 34 ezer kanadai érkezett Magyarországra, amely 9 százalékkal haladja meg az előző évi szintet. Szijjártó Péter elmondta még, hogy a legutóbbi népszámlálás szerint Kanadában 314 ezer magyar él, ezen belül 53 ezren Torontóban, az új járat jelentősen könnyíti és erősíti a kapcsolattartást az észak-amerikai magyarokkal.

Lisa Helfand, Kanada budapesti nagykövete szintén az emberi kapcsolatok szorosabbá válását hangsúlyozta, ugyanakkor kitért az egyre komolyabb gazdasági kapcsolatok fontosságára is.

Jost Lammers, a Budapest Airport vezérigazgatója azt hangsúlyozta, hogy 2008 szeptemberében szűnt meg a légi összeköttetés Magyarország és Észak-Amerika között, ekkor szüntette meg a Malév először a torontói, majd később a New York-i járatát, évek óta dolgoztak azon, hogy erre az útvonalra légitársaságot találjanak. Elmondta továbbá, céljuk, hogy a következő nyári szezonra megduplázzák a frekvenciát, így heti két járat lehetne, mert szerinte az igény sokkal nagyobb a mostani kapacitásnál.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.