Csúszhat a 3-as metró felújítása

Nem fejeződik be a 2017-es vizes-világbajnokság idejére a felújítás.

MNO
2015. 06. 11. 12:32
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagy valószínűséggel a tervezettnél többe kerül, de semmiképpen nem fejeződik be a 2017-es vizes-világbajnokság idejére a 3-as metró felújítása – írta csütörtökön a Népszabadság. A kocsitendert ugyan kiírták, de a szerződést aligha szignálják július elején. A lap információi szerint az orosz Metrowagonmash bizonyosan megtámadja az eredményt, ha az észt Skinest Railt hozzák ki győztesnek.

A Népszabadság cikke szerint ettől függetlenül is kifutnak a 2017 végi határidőből, holott a Fővárosi Közgyűlés legutóbbi ülésén elfogadott előterjesztésben ezt határozták meg. Főként úgy, hogy csúszik a szerződéskötés is.

A BKV a Népszabadságnak küldött válaszában a hatalmas adatmennyiségre, a hiánypótlásra tekintettel július közepi szerződéskötést ígért.

Az észt Skinest Rail alig kétmillió euróval csúszott túl a 222 kocsira vonatkozó, az előterjesztésben megjelölt 193,54 millió eurós vállalási díjon. Az orosz Metrowagonmash 24 millióval kérne többet. Még nagyobb, kilencmilliárd forint a különbség a teljes mennyiség – 222 kocsi plusz a 42 tartalék – esetén.

A BKV által becsült közbeszerzési ár egyébként 274 millió euró, ami árfolyamtól függően 82-83 milliárd forint. A teljes járműparkra ajánlott ár mindkét versenyben maradt cég esetében meghaladja a 70 milliárd forintot.

A tender fő bírálati szempontja deklaráltan az ár, de pluszpontok kaphatók a rövidebb vállalási időkért. Ebben azonban nincs lényeges különbség. Szintén előnyt jelent a garantált élettartam. Az észtek ebben is ráígértek az oroszokra: az előbbiek 30 évet, az utóbbiak 25 évet garantálnak – írta a lap.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.