Devizahitelek: minden második adós váltana

Az adósok fele tapasztal törlesztőrészlet-csökkenést, ők átlagosan 33 ezer forinttal fizetnek kevesebbet.

SzE
2015. 06. 25. 17:44
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elszámolást követően a devizahitelesek átlagos havi törlesztőrészlete 60 ezer forint. Azoknak, akik jelzáloghitelesek voltak – az adósok 66 százaléka –, jellemzően az elszámolást követően is marad még tartozásuk. Ők átlagosan 5,6 millió forint hitelt vettek fel 18,5 éves futamidőre, amelyből mintegy 10,5 év van még hátra – derül ki a Budapest Bank magyar banki ügyfelek körében végzett felméréséből.

A lakáshitelesek törlesztőrészlete a kölcsön felvételekor átlagosan 41 ezer forint volt, ami a svájci frank árfolyamának tetőzésekor 77 ezer forintra szökött fel – ez 88 százalékos emelkedést jelentett. Az elszámolás után a megkérdezettek kicsivel több mint felének csökken a törlesztőrészlete; ők átlagosan 33 ezer forinttal fizetnek kevesebbet bankjaiknak. Ebben azonban viszonylag nagy szórás mutatkozik, a magasabb összegű hitellel rendelkezők ugyanis nagyobb csökkenést tapasztalnak.

Azok a megkérdezett devizahitelesek, akiknek alacsonyabb lett a törlesztőrészlete az elszámolás után, a csökkenésből adódó pénz átlagosan felét felélik, jellemzően a napi kiadásokra, fogyasztásra költve ezt az összeget. A „talált” pénzt 23 százalékuk a jelenlegi hitel előtörlesztésére, 17 százalék más kölcsön törlesztésébe forgatja. Csak 11 százalék rakja félre ezt az összeget.

Az elszámolás megmozgathatja a bankpiacot is: a megkérdezett jelzáloghitelesek közül minden második válaszadó veszi fontolóra, hogy jelenlegi konstrukcióját kedvezőbbre cserélje. Ennek során 70 százalékuk más pénzintézetek ajánlatait is megvizsgálja, 17 százalék pedig teljesen biztos abban, hogy nem marad jelenlegi bankjánál.

A kutatás szerint azok, akiknek hitelszerződése az elszámolással egyidejűleg, vagy korábban lezárult – kivéve a kedvezményes árfolyamon végtörlesztőket –, átlagosan 3 millió forintos kölcsönt vettek fel, amelyet 5,5 évig törlesztettek. Ők a kezdeti, átlagosan 39 ezer forintos törlesztőrészlet után szintén jelentős emelkedést tapasztaltak, hiszen a törlesztőjük mintegy 63 ezer forintra nőtt a forint svájci frankkal szembeni árfolyamának leggyengébb időszakában. Utóbbi 64 százalékos emelkedést jelentett.

A kutatásban részt vevő lezárt szerződéssel rendelkező hitelesek az elszámolás nyomán átlagosan 300 ezer forint visszatérítést kapnak, amelyet 57 százalékban felélnek majd: a leggyakoribb cél a napi kiadások, vásárlás, fogyasztás és a lakásfelújítás, de sokan tervezik ebből a pénzből finanszírozni az utazásukat is. Mindössze 15 százalék mondta azt, hogy egyéb kölcsön törlesztésére fordítja ezt a pénzt, míg 28 százalék tervez félrerakni a visszakapott összegből.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.