Egy jeggyel utazhatunk a MÁV-on és a Volánokon?

Újabb motorvonatok és vasúti kocsik érkezhetnek a közeljövőben Magyarországra.

MNO
2015. 06. 11. 16:52
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A MÁV elnök-vezérigazgatója közölte: bár a kormány idén már tárgyalhat az új rendszerről, az valószínűleg csak jövőre léphet életbe. Emlékeztetett rá, hogy hasonló rendszer már érvényben van például a vasúttársaság és a BKK közt a budapesti elővárosi közlekedésben.

Dávid Ilona elmondása alapján a Szolnokon kifejlesztett új IC+ vasúti kocsik minden engedélyt és tanúsítványt megkaptak, sorozatgyártásuk a jövő év második felében kezdődhet meg. A MÁV nemrégiben írt ki egy 21 új motorvonatra szóló tendert, és az elnök-vezérigazgató szerint előkészítés alatt áll egy 50 elővárosi szerelvényről szóló pályázat is.

Mindezt használt eszközök megvásárlásával tetéznék: mint Dávid Ilona elmondta, a korábban Ausztriából megvásárolt 55 használt vasúti kocsi mellett további beszerzésekre van szükség, az osztrák vasúttársaság (ÖBB) pedig 150 ilyen kocsit értékesít a közeljövőben.

Dávid Ilona arról is beszélt, hogy 2012-es kinevezése óta javult a MÁV gazdálkodása: míg 2010-ben a cég adósságállománya 300 milliárd forint volt, ma már csak 152 milliárd forint.

A vasúttársaság első embere ugyanakkor nehezményezte, hogy a vasutas szakközépiskolák egy részét megszüntették, így alig van már olyan képzés, ahonnan a cég az utánpótlását biztosíthatná, noha szerinte már most is munkaerőhiánnyal küzdenek, legalább 300 emberre lenne szükségük.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.