Egyre kevesebben vesznek fel hitelt

Bár a lakossági hitelek kamatai csökkentek, egyelőre nem látszik egyértelműen a kedvezőbb árazás hatása.

MTI
2015. 06. 24. 10:27
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A jegybank adatai szerint egyedül a lakáshitelek kihelyezéseinél sikerült kiugró bővülést produkálni 2015 első négy hónapjában. Ezt úgy sikerült elérni, hogy a forintlakáshitelek átlagos kamata a többi hitelfajtával összevetve viszonylag szerény mértékben, 1,34 százalékponttal 5,56 százalékra csökkent.

A Világgazdaság azt írja: az új kihelyezések első négyhavi összesítését tekintve viszont a lakáshiteleken kívül csak a gépjármű- és az áruvásárlási hiteleknél sikerült növekedést produkálni a lakossági piacon. Ám a kihelyezett volumenek ezeknél olyan alacsonyak, hogy nem kell a növekedésnek komoly jelentőséget tulajdonítani.

A statisztikákkal egybecsengenek az MNB legfrissebb hitelezési felmérésének eredményei is, amelyek szerint az első negyedévben a fogyasztási hitelek iránti kereslet visszaesését érzékelték a bankok – írja a Világgazdaság. A lap hozzáteszi: a fogyasztási hitelek keresletének visszaesése a jegybank szakértői szerint részben a szezonalitással magyarázható, és azt sem lehet figyelmen kívül hagyni, hogy az enyhébb érdeklődés párhuzamos volt a kiskereskedelmi forgalom enyhe lassulásával.

Az MNB hitelezési felmérései azonban kimutatják: szinte minden bank azt várja, hogy a lakáshitelek iránti kereslet tovább növekszik az év második és harmadik negyedévében, és a többség a fogyasztási hiteleknél is élénkülést vár.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.