Gázvezeték: kiütötte a Tesla a Keleti Gyűrűt?

A KKM szerint az együttműködés aláírását az ősszel tartandó miniszteri találkozóhoz időzítik.

MTI
2015. 06. 26. 18:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium pénteki, MTI-hez eljuttatott közleményében kiemelte: a munkacsoport célja, hogy megvizsgálja a Törökországot, valamint Közép- és Délkelet-Európát összekötő földgáz-csővezetékes kapcsolat létrehozásának lehetőségét.

Az ülésen a magyar fél részletesen bemutatta a Tesla projekt fő paramétereit, a 2019-es induláshoz vezető időszak mérföldköveit és operatív menetrendjét, emellett ismertette a hálózati rendszer-üzemeltető vállalatok által aláírandó együttműködési megállapodás tervezetét – olvasható a közleményben.

A felek üdvözölték, hogy a Tesla projekt felkerült a Földgáz Rendszerirányítók Európai Hálózatának tízéves fejlesztési tervébe. Megállapodás született arról, hogy közösen lépnek fel az EU-s közös érdekű projekt (Project of Common Interest – PCI) státusz biztosítása érdekében, megteremtve ezzel az uniós finanszírozási források bevonásának egyik előfeltételét.

A minisztérium kiemelte: a Tesla célja, hogy összeköttetést teremtsen a közép- és délkelet-európai fogyasztói központ és a török piac között. A tervezett vezeték kétirányú szállításra alkalmas vezetékként jelentősen hozzájárul a közép- és délkelet-európai régió, illetve egész Európa energiabiztonságához – tették hozzá.

A KKM közleményében hangsúlyozta, hogy a Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter által kezdeményezett, a görög, a macedón és a szerb külügyminiszter, továbbá a török Európai Unió-ügyi miniszter részvételével április 7-én tartott ötoldalú miniszteri találkozó folytatásaként tartották meg a szakértői munkacsoport ülését, amelyen megfigyelőként az Európai Bizottság képviselője is jelen volt.

A minisztérium szerint a Tesla – ellátásbiztonsági jelentősége mellett – a tágabb régió stabilizálásában és gazdasági fejlődésben, valamint a Nyugat-Balkán EU-integrációs folyamatában is jelentős hozzáadott értéket képvisel – olvasható a közleményben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.