GDP: Európa húzhat le minket

Csak külső oka lehet gazdaságunk lassulásának az államtitkár szerint.

2015. 06. 05. 19:52
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mint mondta, nem lát olyan okot a magyar gazdaság belső szerkezetében, amely lassuláshoz vagy a növekedés megállásához vezetne. Jelezte: az eurózóna válságának mélyülése a sikeres magyar exportra lehet negatív hatással annak révén, hogy csökken ezekben az államokban az igény a magyar termékek iránt.

A gyorsan fejlődő autóipar mellett a sikeres ágazatok között említette az elektronikai és a gépipart is. A kormányzat célja, hogy a közép- és felsőfokú duális képzés révén elegendő szakember álljon a munkáltatók rendelkezésére – közölte a helyettes államtitkár. Megemlítette: minél komplexebb tevékenységre ösztönzik a Magyarországra települő vállalkozásokat, például arra, hogy a gyártás mellett hozzák ide fejlesztő részlegeiket is.

Az első negyedévben 3,5 százalékkal nőtt Magyarország bruttó hazai terméke (GDP), az előző negyedévit pedig 0,8 százalékkal haladta meg – jelentette második becslésében a részletes adatok alapján pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Az adat felülmúlja a május közepén közölt előzetes adatokat, amikor első becslésében 3,4 százalékos éves és 0,6 százalékos negyedéves növekedést közölt a hivatal.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.