Hiteltörlesztés: megkönnyebbülés Brüsszelben

Egy lépéssel közelebb az utolsó hitelrészlet lehívása.

2015. 06. 02. 14:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Annika Breidthardt, a végrehajtó testület gazdasági kérdésekben illetékes szóvivője elmondta, hogy a felek számos dokumentumot küldtek egymásnak, ami „már jó jel”. Hozzátette azonban, hogy a megállapodást még nem sikerült megkötni. A szóvivő azt nem volt hajlandó megerősíteni, hogy a görög kormánytól kaptak egy új tervet.

Aléxisz Cíprasz miniszterelnök kedden jelentette be, hogy kormánya az éjszaka „egy átfogó tervet” terjesztett a nemzetközi hitelezők elé. Cíprasz realistának nevezte a 46 oldalas dokumentumban foglalt javaslatokat, amelyekben „súlyos engedményeket” tettek a hitelezőknek.

Az új görög tervről szóló hírek azt követően láttak napvilágot, hogy Berlinben hétfő éjjel előre nem bejelentett tanácskozást tartottak a helyzetről a Görögországot mentőhitelekkel támogató intézmények – az Európai Bizottság, az Európai Központi Bank és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) – vezetői, valamint a német kancellár és a francia államfő.

A Reuters hírügynökség egy jól tájékozott forrásra hivatkozva kedd délután arról számolt be, hogy a nemzetközi hitelezők az utolsó simításokat végzik egy megállapodástervezeten, amelyet aztán átadnak a görög kormánynak.

A görög központi bank vezetője kedden arra kérte a Cíprasz-kormányt, hogy tartsa bent az országot az euróövezetben, ne hagyja veszendőbe menni a lakosság által az utóbbi években meghozott „hatalmas áldozatokat”. Jánisz Szturnarasz a brit Királyi Külügyi Intézet – székháza után közkeletű nevén a Chatham House – konferenciáján úgy vélekedett, hogy egy tisztességes kompromisszum révén hamarosan megállapodásra jutnak a felek. A görög bankár arra számít, hogy a hitelezők engednek az elsődleges költségvetési többlet célszámait illetően, a görög kormány pedig cserébe több reformot hajt végre.

Az értékpapír- és pénzpiacok feszülten várják a fejleményeket, mivel már csak három nap van hátra a Görögország előtt álló újabb erőpróbáig. Június 5-én, pénteken mintegy 300 millió eurót kell törlesztenie Görögországnak az IMF felé, összességében pedig június 19-ig négy részletben 1,5 milliárd eurót kell átutalnia az IMF-nek. A görög államkincstár viszont kong az ürességtől, pedig az athéni kormánynak június 12. és 30. között további 5,2 milliárd dollár értékű kincstárjegyet kell megújítania, valamint ki kell fizetnie a nyugdíjakat és a közalkalmazottak bérét, nagyjából 2,2 milliárd eurót.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.