Holnaptól igényelhető a csok

A korábbinál szélesebb körben és nagyobb támogatást kaphatnak a gyermekes lakásvásárlók.

Hajdú Péter
2015. 06. 30. 6:38
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jelentősen bővül a lakásépítési támogatásban részesülők köre július elsejétől, amikor életbe lép az új szociálpolitikai program. Újdonság a jelenleg érvényben lévő rendszerhez képest, hogy megemelt összegekhez juthatnak a családok a módosuló szabályok értelmében. A kormány félmillió és 3,25 millió forint vissza nem térítendő állami támogatással segíti a lakáshoz jutást, s már egy gyermek után is igényelhető a segítség. A lakás alapterületétől, valamint az épület energetikai besorolásának függvényében egy gyermek után 500 ezer és 780 ezer forint közötti vissza nem térítendő állami támogatás jár lakásonként. Az elnyerhető legnagyobb összeg, amely négy gyermek után jár, három és negyed millió forint.

Ehhez azonban még több feltételnek is meg kell felelnie az igénylőnek, a holnap életbe lépő új szabályozás ugyanis részletesen rendelkezik arról, hogy ki és milyen feltételek mellett jogosult a támogatásra. Eszerint életkori megkötöttség nélkül minden olyan házaspár és élettársi viszonyban élő vagy egyedülálló is kérheti a támogatást, akinek már van gyermeke. Arra is lehetőség nyílik, hogy még meg nem született gyermek ígéretével jusson pénzhez az ember, de ebben az esetben egyik igénylő sem lehet idősebb 40 évesnél. A jogszabály rögzíti, hogy minden eltartott gyermek után jár a kedvezmény, amennyiben még nem múlt el 16 éves, vagy elmúlt ugyan, de 25 évnél fiatalabb és nappali tagozaton tanul. A magzati kor 24. hete után ugyancsak figyelembe vehető a születendő gyermek. Egyébként pedig annál magasabb összegű lehet a támogatási összeg, minél alacsonyabb a lakás energiafelhasználása, minél nagyobb az alapterülete, s minél több gyermek költözik az igénylővel.

A csok új lakás építése és vásárlása, valamint használt lakás vásárlása és bővítése esetén is igénybe vehető. Korlátot jelent azonban, hogy az általános forgalmi adó és telekár nélküli négyzetméterár nem lehet magasabb új lakás esetében 300 ezer – energiatakarékos lakásnál 350 ezer – forintnál. Használt lakások vásárlásánál ugyancsak 350 ezer forint a felső határ, továbbá legalább komfortos besorolásúnak kell lennie a lakásnak. A rendelet az épület teljes bekerülési árát is maximálja, amely az ország különböző régióinak és árszínvonalának fejlettségéhez igazodik. A fővárosban 35, a közép-magyarországi városokban 28, míg a falvakban 23 millió forint a felső határ.

A dunántúli megyeszékhelyeken ugyancsak 28 millió forintban, más városokban 23 millió, egyéb településeken pedig 18 millió forintban szabták meg a méltányolható lakásárat. Ugyanezek az adatok az Alföldön és az északi régióban 25, 19 és 16 millió forint. Fontos tudni, hogy az adásvételi szerződés megkötésének dátumától számított 120 napon belül kell igényelni a támogatást, mert azt követően már nincs rá lehetőség. Építés esetén a használatbavételi engedély kiadását megelőzően nyílik lehetőség a kérelem benyújtására.

Hosszú ideig bizonytalanság volt azt illetően, hogy a csok a banki hitel igénylésénél figyelembe vehető-e mint önerő. Az általunk megkérdezett bankok egy része mostanában alakítja ki ezzel kapcsolatos álláspontját, de vannak, amelyek már átrágták magukat az új szabályokon. Az OTP Bank gyakorlata szerint amennyiben meglévő gyermek után igénylik a támogatást, az beleszámít az önerőbe, meg nem született gyermek esetén nem. Az Erste Banknál a csok az önerő részét képezi, csakúgy, mint a K&H és az UniCredit Banknál, a CIB Bank viszont még vizsgálja a kérdést. Ugyancsak bizonytalanság volt arra vonatkozóan, hogy a jegybank által januárban bevezetett adósságfék-mutatók akadályozzák-e a családi otthonteremtési kedvezmény igénybevételét.

A témában kiadott jegybanki közlemény alapján az otthonteremtési kedvezmény vissza nem térítendő állami támogatás, ezért nem növeli a hitel nagyságát. Így az adósságfék-szabályok nem akadályozzák a csok igénybevételét. Nyeri a közérdekű pereket az MNB. Négy esetben teljes egészében, hat esetben pedig részben adott igazat a Magyar Nemzeti Banknak (MNB) a Fővárosi Törvényszék azokban a közérdekű perekben, amelyeket a jegybank azon hitelintézetek ellen indított, amelyek 2010 novemberét követően tisztességtelen pontokat szerepeltettek szerződési feltételeikben – nyilatkozta a Napi Gazdaságnak a jegybank felügyeleti szóvivője. Binder István hozzátette, azokban az esetekben is döntően a jegybank érvelését fogadta el a bíróság, ahol csak részlegesen nyerték meg a pert.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.