Jó pénzt kerestek a trafikosok

A pályázatok nyerteseinek zöme sokmilliós profittal zárta a 2014-es üzleti évet.

MNO
2015. 06. 11. 12:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megérte bevállalni a botrányt a dohánykereskedelem két évvel ezelőtti átalakítása nyerteseinek – írta csütörtökön a Népszabadság. A felháborodás hullámai mára elcsitultak, s az új rendszer első évében, 2013-ban még gyengélkedő trafikok 2014-re termőre fordultak. Veszteséges vállalkozást aligha találni azok között, amelyek kapcsolataik révén megszerezték a legjobb helyeket. A többség vaskos, sok millió forintos adózás utáni nyereséget könyvelhetett el 2014-re.

Pedig a rendszer indulásának évében, 2013-ban a trafikcégek még jelentős veszteségeket produkáltak. Akkoriban arról lehetett hallani, hogy háromból két dohánybolt veszteséges. Ám a cégmérlegek tanúsága szerint 2014-re javultak az eredmények.

Ennek egyik oka lehet a cigaretta árrésének tíz százalékra növelése, de azt is érdemes figyelembe venni, hogy a 2013-as mérlegek nem tükröznek valós képet az üzletről. Abban az évben kellett többmilliós beruházással kialakítani a trafikok arculatát és infrastruktúráját, megfinanszírozni a raktárkészletet, miközben csak fél év árbevétele folyt be. Tehát az a trafik, amely már az első fél évben nyereséges tudott lenni, zsíros üzlethez jutott – írta a lap.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.