„Kedden vége” – Kiborultak a zóna pénzügyminiszterei

Június 30-a a görögök hitelhatárideje, az eurózóna pénzügyérei már nem várnának az 5-ei népszavazásra. Az IMF-nél még reménykednek.

MNO
2015. 06. 27. 14:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Ezzel a tárgyalások lehetősége lezárult, pedig az én fejemben még nyitva volt” – szögezte le a holland politikus. Jeroen Dijsselbloem elmondta: negatív meglepetésként érte a lépés és az, hogy a görög kormány úgy döntött a népszavazásról, hogy az alku elutasítása mellett foglalt állást. „Meghallgatjuk a görög pénzügyminiszter tájékoztatását, aztán meglátjuk, hogy ez milyen következményekkel jár” – fogalmazott Dijsselbloem, akinek helyettese nem sokkal korábban angolul csak annyit nyilatkozott: a határidő az határidő.

A finn pénzügyminiszter, Alexander Stubb közölte: világos többségben van vagy egyenesen egyhangú az az álláspont az Eurócsoportban, hogy a program meghosszabbításáról nem lehet szó. „Szomorú nap a mai” – fogalmazott, kellemetlen meglepetésnek nevezve, hogy a görög kormány népszavazást kezdeményez. Ezzel szerinte is lezárult a további tárgyalások lehetősége. „Nincs más lehetőség. Az A terv gyorsan szertefoszlik, és a B terv lesz az elsődleges” – foglalt állást Stubb azzal kapcsolatban, hogy fel kell-e készülni Görögország távozására az euróövezetből.

Wolfgang Schäuble német pénzügyminiszter világossá tette, hogy a szombat délutáni egyeztetések eredeti célja az volt, hogy összebékítsék a hitelezők és az athéni kormány javaslatait, de Görögország egyoldalúan lezárta az egyeztetéseket. „Mi az, hogy B terv? Nevükön kell nevezni a dolgokat. Görögország felállt a tárgyalóasztaltól, a helyzet pedig az, hogy a program kedden véget ér” – jelentette ki a tárcavezető.

A belga pénzügyminiszter, Johan Van Overtveldt bizarrnak nevezte, hogy a kabinet népszavazáson akarja kikérni az emberek véleményét, miközben ő maga az alku elutasítása mellett teszi le a voksát. „Nincs már három hetünk, három napunk van csak. Ezt a görögöknek is tudniuk kell, rengeteg időt vesztegettek el” – fogalmazott.

Michael Noonan ír tárcavezető azt mondta: csalódott a népszavazás bejelentése miatt, és mindig nagy rokonszenvvel viseltetett a görögök iránt. „Ezzel teljesen feltérképezetlen vizekre értünk” – jelentette ki.

Edward Scicluna máltai pénzügyminiszter bármely kormány legitim döntésének tartja a népszavazási kezdeményezést, az időzítését viszont nagyon szerencsétlennek nevezte. „És ez erős eufemizmus” – tette hozzá. Scicluna szerint a görög kabinetnek sokkal korábban, akkor kellett volna kiírnia a megállapodást, amikor teljesen nyilvánvalóvá vált, hogy nem az egyedi kérdések és intézkedések állnak a megállapodás útjában, hanem maga a felhatalmazás, amelyet a kormány a választóktól kapott. Mindemellett a referendumról az egyeztetéseken eddig szó sem esett, Scicluna pedig abban bízott, hogy a délután folyamán a megállapodás kidolgozása lesz a feladat.

Janisz Varufakisz görög pénzügyminiszter érkezésekor nem nyilatkozott.

A tanácskozáson Christine Lagarde, a Nemzetközi Valutaalap főigazgatója is részt vesz. Érkezésekor arra az álláspontra helyezkedett, hogy az IMF a többi intézménnyel együtt mindig is rugalmasságot mutatott, hogy alkalmazkodjon az új politikai és gazdasági helyzethez Görögországban. A francia politikus elmondta, hogy a cél Görögország pénzügyi függetlenségének helyreállítása, ahogyan Írország és Portugália esetében is történt. Lagarde arra az álláspontra helyezkedett, hogy kiegyensúlyozott megközelítésre van szükség; Görögországban mélyreható strukturális reformok kellenek, és a növekedést támogató költségvetési konszolidációra van szükség. A hitelezőknek viszont ehhez megfelelő pénzügy támogatást kell nyújtaniuk, és az adósság terén is lépéseket kell tenniük.

Pierre Moscovici, az Európai Bizottság gazdasági ügyekért felelős biztosa szerint Athén és a hitelezők álláspontja között mérsékelt a különbség, és jól tudni, miben nincs egyetértés. „Ha megvan az akarat, a mód is meglesz” – fogalmazott. Moscovici szerint a bizottság mindig a kompromisszum megtalálása érdekében dolgozott. A francia politikus szerint az Eurócsoportnak értékelnie kell a helyzetet, és döntenie, hogy lehetséges-e még a megállapodás.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.