Kezdetét vette az aratás

A gazdálkodók már csaknem minden megyében nekiláttak az őszi árpa betakarításának.

MTI
2015. 06. 25. 20:46
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Czerván György elmondta, hogy a terméskilátások jók, a belföldi ellátáshoz szükséges kenyérgabona és takarmánygabona az idén is megterem Magyarországon, sőt még kivitelre is jut belőle, komoly export árualap fog képződni. Az őszi vetésű, nyári betakarítású növények várható hozama a tavalyinál 4-5 százalékkal kevesebb lesz, de az előző öt év átlagához képest 8-10 százalékos hozamnövekedéssel számolnak – összegezte.

A 218 ezer hektáron elvetett árpa 15 százalékát betakarították. A termény hozama országosan nagy eltéréseket mutat, vannak öt-hat tonnás hektáronkénti eredmények is, az eddig betakarított területeken az előzetes becsléssel megegyezően 4,3 tonna az átlagtermés.

Elmondta: a búza aratása jövő héten kezdődik a déli megyékben, a vetésterülete 1 millió 39 ezer hektár, ez az egy évvel ezelőttinél 60 ezer hektárral kevesebb. Búzából a tavalyi hektáronkénti 4,7 tonnás hozamnál alig alacsonyabb, 4,6 tonnás termésátlaggal számolnak. A tavalyi ötmillió tonnás termésmennyiséghez képest a becslések szerint 4,7 millió tonna lesz az őszibúza-termés.

Kiemelte: ez bőven fedezi a hazai szükségletet, ebből a malmibúza-igény 1,2 millió tonna, ugyanennyi a takarmányigény, így több mint 2 millió tonna export árualap képződhet.

A 43 ezer hektáron termesztett rozsból közepes termésátlaggal, hektáronként 2,9 tonnával számolnak.

A tritikálét 129 ezer hektáron termesztik, várt termésátlaga hektáronként 3,85 tonna. Az őszi káposztarepce betakarításra váró területe 207 ezer hektár, hatezer hektárral alacsonyabb, mint egy éve, a tavalyi hektáronkénti 3 tonnás rekordtermést idén nem fogják megismételni, mennyisége az előzetes becslések szerint hektáronként 2,5 tonna lesz.

A piaci helyzetről szólva Czerván György elmondta: az árak a világpiaci árakat követik Magyarországon. Január közepétől csökkent a gabona ára 10-15 százalékkal, majd június elején megállt, az utóbbi napokban kis növekedés volt. A tőzsdei kötések szerint a malmi búza ára 48 ezer forint tonnánként a legközelebbi szállításra, egy éve ez 46 200 forint volt. A takarmánybúza ára jelenleg 45 300 forint tonnánként, ez csaknem azonos az előző évivel. A takarmánykukorica 41 600 forint tonnánként, egy éve ez 46 ezer forint volt.

Közölte, hogy a hétfőig beérkezett adatok szerint összesen 51 ezer hektárra érkezett kárbejelentés, a legnagyobb közel 25 ezer hektáros területre jégesőkárt jelentettek a gazdák. Tavaszi fagykárt 11 ezer hektárra, belvízkárt közel 10 ezer hektárra jelentettek. Aszálykár-bejelentés is érkezett, 3800 hektárra, ennek a nagy részét a múlt héten jelentették – mondta. Czerván György közölte: a kárenyhítési alapban 21-22 milliárd forint áll rendelkezésre a káresemények kezelésére, ami remélhetőleg elegendő lesz a károk rendezésére.

Vancsura József, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének (GOSZ) elnöke elmondta: felkészültek az aratásra, Magyarországon a betakarításra váró terméshez kifogástalan minőségű raktárak állnak rendelkezésére, és a géppark is megfelelő. A szállításban előrelépés, hogy a traktorok jó minőségben, kifogástalan állapotban vannak. Az látszik, hogy a kalászosok minősége az előző évinél jobb – mondta.

Értékesítési gondok nem lesznek Vancsura József szerint, viszont az árak alacsonyak, évente azért emelnek szót, hogy 50 forintos kilónkénti árat szeretnének elérni, ami jelenleg még 2-3 forinttal kevesebb. A lakosság türelmét kérték a forgalmat esetleg lassító, a gabona betakarítását végző járművekkel szemben – tette hozzá.

Czerván György kérdésre válaszolva elmondta: a kimagaslóan nagy meggytermés ügyében a minisztérium június elején tárgyalt a meggyágazat képviselőivel, a probléma ismert. A kereskedőház feladatul kapta, hogy az összes országgal vegye fel a kapcsolatot a külpiaci lehetőségek felméréséhez. A kormány szerdai ülésén az agrárkamarát bízta meg ennek a feladatnak a kezelésével – mondta.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.