Kiemelkedően sok állampapírt vesznek a magyar háztartások

Belgium és Málta után Magyarország állampapír-állománya van legnagyobb arányban belföldi szereplők kezében.

MNO
2015. 06. 11. 11:58
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európai Unióban messze Máltán a legmagasabb a belföldi tulajdonhányad az államadósságban, de Magyarország is benne van az első háromban a belföldi nem pénzügyi szolgáltatók (háztartások) által birtokolt 12 százalékos értékkel – írta csütörtökön a Napi Gazdaság az Eurostat legújabb adatai alapján.

A listán előttünk áll Belgium, utánunk Írország és Olaszország következik, ahol egyaránt 10–10 százalékot birtokolnak helyiek az állam működését finanszírozó papírokból.

A lap emlékeztet: a kormány deklarált célja, hogy egyre nagyobb teret kapjanak a belföldi szereplők, köztük a háztartások az államadósság finanszírozásában, csakúgy, ahogy a bankrendszerben is a lehető legmagasabb szinten kívánják tartani a belföldi tulajdonrészesedést.

Az Államadósság-kezelő Központ (ÁKK) legutóbbi közlése szerint májusban 112 milliárd forinttal növekedett a kifejezetten a lakosságnak értékesített állampapírok állománya, így a teljes értékösszeg 2 765,8 milliárd forintra nőtt.

Az Eurostat számai szerint azonban továbbra is többségében külföldi forrásokból jön az államadósság finanszírozása, a teljes összeg 54,5 százalékát külföldiek birtokolják. Ezzel Magyarország a középmezőnyben van, a két véglet Finnország, ahol több mint 80 százalékban támaszkodnak külhoni befektetőkre, illetve Luxemburg, ahol 97,8 százalékban helyi pénzintézetek birtokolják az állampapírokat, míg a lakosságnak nincs érdemi tulajdonhányada.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.