Kisebb áfa, nagyobb adóbevétel?

Teljesen egyedi fizetési módszer bevezetését szorgalmazza két magyar közgazdász.

Horváth Attila
2015. 06. 22. 5:33
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Áfakapu – egy szóval így lehetne jellemezni azt az elképzelést, amelyet Szabó Tamás közgazdász dolgozott ki Hopkó Iván kollégájával közösen. Ezzel szerintük úgy lehetne csökkenteni bizonyos cégek körében a jelenlegi 27 százalékos általános forgalmi adó szintjét 25 százalékosra, hogy közben az állam éves szinten akár 800–1200 milliárd forintos többletbevételhez is jutna, ezenkívül jelentősen csökkentené a társaságok működési költségeit. Első körben azoknál a vállalkozásoknál vezetnének be technológiai újítást, amelyek bevétele leginkább az úgynevezett utaztatásos áfacsaláshoz köthető termékek forgalmazásából jön össze. Az újítás lényege, hogy az áfakifizetéseket az értékesítési lánc közbenső állomásainál egy speciális banki átutalással kellene teljesíteni. Elképzelésük szerint az érintett vállalkozások a számláik kibocsátása során a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) által bevizsgált és jóváhagyott programfejlesztői felhőalapú számlázó programját használnák. A program előnye, hogy időbélyegző funkcióval ellátott, így nincs lehetőség a vállalkozás részéről a számlák utólagos visszadátumozására. A lánc végén a bolti értékesítéseket ugyanakkor már az online pénztárgépekkel, valamint a készpénzt helyettesítő eszközök használatával lehet nyomon követni.

A program a jelenleg működő ügyfélkapuhoz hasonló, úgynevezett számlakapuba töltené fel a kibocsátott számlákat. A vevő SMS-ben és e-mailen üzenetet kapna a neki kiállított számláról, illetve innen bármikor le tudná hívni. Ez megkönnyítené a könyvelők helyzetét, a vállalkozások tetemes posta- és adminisztrációs költséget tudnának megspórolni. A keletkezett fájlok könnyen elemezhetővé, az áfa-visszaigénylések gyorsabbá válnának. Az irattárazás és az utólagos visszakeresés is egyszerűsödne. A számlakaput összekötnék az ügyfélkapuval, közvetlenül lehetne importálni a számlához kapcsolódó banki utalás adatait a számlavezető internetbank vagy mobilbank rendszerébe.

Egy automatikus terminál feltöltené az utalás adatait, ezt a vevőnek csak jóvá kellene hagyni – részletezték a közgazdászok. A program legfontosabb része az lenne, hogy a nettó összeg pénzforgalmi számlán gyűlne, onnan utalnák tovább. Az áfa pedig egy speciális gyűjtőszámlán, úgynevezett bevallási számlán gyűlne, ez értékpapírszámlaként is működne. Szerintük ezzel a technikai megoldással az áfa költségvetésbe történő befizetése minden tranzakcióval automatikus megoldható volna. Az áfás alszámlán található összeghez a felhasználó nem férne hozzá.

Hozzátették, cégalapításkor kötelezővé kellene tenni, hogy a vállalkozás indulásához szükséges mértékben töltsék fel áfaalszámlájukat. Amikor az érintett vállalkozás kiegyenlítené a partnere által kiállított számlát, akkor az áfát innen, külön utalná át, és a NAV is erre az alszámlára utalná a visszaigényléseket. Szerintük a speciális utalások elindítása, a belföldön működő kereskedelmi bankok számára nem jelentene megoldhatatlan feladatot, hiszen technikailag felkészültek rá.

– A speciális átutalás használatával a vállalkozások az átlátható működésüket tudnák hangsúlyozni partnereik felé. Ezért javaslatunk szerint az ilyen jellegű banki átutalások tranzakciós illetéke a jelenleg hatályos három ezrelék helyett kevesebb, két ezrelék kellene hogy legyen, ez ösztönzőleg hatna. Az érintett vállalkozások, akik ilyen speciális utalással egyenlítik ki tartozásaikat, 27 helyett 25 százalékos áfakulcsot alkalmazhatnának a termékeik értékesítése során – emelték ki a közgazdászok. Véleményük szerint a javasolt technológiai újítás összhangban van az uniós irányelvekkel, és fejlesztésének költsége nem terhelné a központi költségvetést, ez a költség a kereskedelmi bankoknál jelentkezne. – Sok áfacsaló vállalat folyamatosan próbálja kihasználni a nemzeti adórendszerekben fellelhető különbségeket, és előnyt próbál kovácsolni az eltérő adóterhelésekből. Javaslatunk ezen próbálna változtatni – összegezték a szakemberek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.