Kisebb növekedést jósol a Világbank

A fejlődő országok növekedését visszaveti a nyersanyagárak csökkenése és a hitelek drágulása.

MTI
2015. 06. 11. 15:08
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szerda késő este közölt, idei második Global Economic Prospects című jelentésében a Világbank azt prognosztizálja, hogy a globális gazdaság az idén 2,8 százalékkal nő a januárban becsült 3 százalékkal szemben.

A nyersanyagárak csökkenése, különösen az olaj árának közel 40 százalékos zuhanása a korábban feltételezettnél súlyosabban érinti a nyersanyagexportőröket, ezért a fejlődő országok hazai összterméke az idén valószínűleg csak 4,4 százalékkal bővül a korábban jelzett 4,8 százalékkal szemben. Ugyanakkor a globális növekedést segíthetik az alacsonyabb nyersanyagárak, ezért a nemzetközi pénzintézet érvényben hagyta a 2016–17-re vonatkozó korábbi 4 százalékos előrejelzését.

Kaushik Basu, a Világbank vezető közgazdásza kiemelte, hogy a növekedési kilátásokat illetően alapvető fontosságúak a hitelköltségek, és hangsúlyozta, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Fednek a jövő évig ki kellene tolnia a kamatemelést, elkerülendő a növekedés lefojtását és a valutaárfolyamok hektikus ingadozását. „Azt javasoljuk az országoknak, különösen a fejlődő gazdaságoknak, hogy kapcsolják be biztonsági öveiket” – mondta Basu.

A Világbank szerint az idén először India lesz a világ leggyorsabban fejlődő gazdasága, az indiai GDP várhatóan 7,5 százalékkal bővül a januárban becsült 6,4 százalékkal szemben. A kínai gazdaság növekedését változatlanul 7,1 százalékra teszi a Világbank.

Kedvezőtlenebbnek látja a Világbank az Egyesült Államok kilátásait is, idei növekedési prognózisát 3,2 százalékról 2,7 százalékra szállította le és jövőre is csak 2,8 százalékra számít.

A vegyes gazdasági kilátások miatt az amerikai gazdaságnak is jót tenne, ha a Fed csak jövőre kezdene kamatemelésbe, mert a magasabb kamatok és az erősebb dollár nem használna az amerikai gazdaságnak, és kedvezőtlen hatással lenne más gazdaságokra is - mondta Basu, hozzáfűzve, hogy ez személyes véleménye.

A Világbank előrejelzése szerint a magyar gazdaság az idén 2,4 százalékkal, jövőre 2,5 százalékkal, 2017-ben pedig 2,7 százalékkal növekszik. A bank csak az idei prognózison változtatott, a januári előrejelzéshez képest 2 százalékról 2,5 százalékra javította növekedési előrejelzését.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.