Kitarthat a növekedés lendülete

Júniusban is dinamikusan növekedett a magyar gazdaság a gyorsulási irányadó szerint.

MNO
2015. 06. 25. 9:41
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Júniusban 3,05 százalékkal növekedett a gyorsulási irányadó az előző év azonos időszakához képest, és májushoz viszonyítva is lendületet kapott a gazdaság. A Világgazdaság mutatószáma havi alapon 0,23 százalékkal növekedett, ami azt jelzi, hogy rövid távon sem fenyegeti érdemi lassulás a gazdaságot.

Miután a második negyedévben minden hónapban kicsivel 3 százalék felett alakult a gyia éves indexe, így az ezzel viszonylag szoros korrelációt mutató GDP növekedési üteme is elérheti ezt a szintet, ami csak kismértékű lassulás lenne az első negyedéves 3,4 százalékos gazdasági növekedéshez képest.

A lap szerint az év hátralévő részében is kitarthat a növekedés lendülete, amit a belső kereslet és az export egyaránt támogathat, miután az európai konjunktúra nagyobb lendületet kaphat. A szolgáltatói szektor és a feldolgozóipar is bővülést mutat, ez pedig a magyarországi export számára is kedvező. A belső kereslet növekedését a háztartások fogyasztása pörgetheti, emögött az alacsony infláció mellett a banki elszámoltatás következtében növekvő rendelkezésre álló jövedelem áll.

Elemzők szerint a növekedés lendülete az év vége felé lanyhulhat kissé, de az igazi lassulásra csak jövőre kell számítani, miután az új uniós költségvetési ciklusban várhatóan lassabban indulnak el a beruházások, és kifutnak az olyan egyszeri növekedési impulzusok, mint a rezsicsökkentés, az alacsony olajárak és a banki elszámoltatás egyszeri hatásai. Ezeknek egy része azonban kissé javíthatja a potenciális növekedést is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.