Kockázatosak a virtuális fizetőeszközök?

A szervező és a kereskedést lebonyolító intézményeket a jegybank nem felügyeli.

MTI
2015. 06. 10. 20:06
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A felügyeleti hatóság szerepét is betöltő jegybank hangsúlyozza: a fizetésre használható virtuális eszközöket szervező és a kereskedést lebonyolító intézményeket a jegybank nem felügyeli, a szervező fizetésképtelensége esetén a magyarországi garanciaalapok kártalanítási felelőssége nem terjed ki rájuk.

A jegybank korábbi sajtóközleményeiben és jelentéseiben már felhívta a figyelmet a Bitcoin kockázataira. Most amiatt emelt szót, hogy egyes konstrukciók, kereskedési platformok a Bitcoinhoz hasonló új virtuális eszközöket  – például a OneCoint – és a vele való kereskedést ajánlják a leendő befektetőknek. Az MNB azonban hangsúlyozza, hogy a piramisjáték szervezője a valóságban a virtuális eszköz kibocsátásának hatáskörét kizárólagos joggal magának tartja fenn, és kereskedni is csak a kibocsátó által üzemeltetett zárt „tőzsdén” lehetséges. A rendszerbe magas hozamok ígéretével az interneten szerveznek új belépőket, a később csatlakozók befizetéseiből pedig a korai belépők kapnak jutalékot úgy, hogy a jutalék aránya további befizetésekkel növelhető.

Az MNB nyomatékosan figyelmeztet arra, hogy kiemelt kockázattal jár a befektetés ilyen eszközökbe, hiszen ezeket a szabályozási keretrendszerbe nem tartozó eszközöket jellemzően a Magyar Nemzeti Bank (MNB) és az Európai Unió felügyeleti intézményeinek joghatóságán kívül eső külföldi cégek és személyek bocsátják ki. A szervező fizetésképtelensége esetén a fogyasztókat senki nem kártalanítja, a befektetéseket sem az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA), sem a Befektető-védelmi Alap (Beva) nem biztosítja.

Az MNB ismételten felhívja a fogyasztók figyelmét, hogy mielőtt befektetnének, ellenőrizzék, hogy az adott szolgáltató rendelkezik-e a megfelelő felügyeleti engedélyekkel.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.