Közepes búzatermés várható

Az egymillió hektáron termesztett gabonának időben jött a májusi eső.

MTI
2015. 06. 25. 11:03
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Árpából közepes termést várnak, a több mint egymillió hektáron termesztett búzának pedig időben jött a májusi eső, jó esély van a közepes termésre. A tavalyi rekordterméshez képest néhány százalékkal alacsonyabb lesz a hozam, de az előző öt év átlagához képest nagyobb termésre lehet számítani.

Tavaly ötmillió tonna búzát takarítottak be, idén 4,7 millió tonnával kalkulálnak. Ebből étkezési és takarmányozási célokra 1,2-1,2 millió tonnát szánnak, a többi, valamivel több mint kétmillió tonna kerülhet az exportra.

A búza vetésterülete 60 ezer hektárral lett kisebb, amit Czerván György részben a csapadékszegény ősszel magyarázott és azzal, hogy az új támogatási rendszer a fehérjenövényeket jobban támogatja. Így például a szója vetésterülete 25 ezer hektárral nőtt. Az államtitkár szerint biztatók a kilátások a legnagyobb területen termesztett szántóföldi növény, a kukorica, valamint a napraforgó és a cukorrépa termését illetően is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.