Lázár Brüsszelben: Gyurcsány is előkerült

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter még a nyári szabadságok előtt, ebben a hónapban le szeretné zárni a felfüggesztett uniós támogatások többségével kapcsolatos egyeztetéseket az Európai Bizottsággal – tudatta kedden a miniszter, miután Brüsszelben egyeztetéseket folytatott Walter Deffaával, a testület regionális politikáért felelős főigazgatójával.

2015. 06. 02. 13:42
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lázár János emlékeztetett rá, hogy a bizottság 5 programban állította le a számlák kiegyenlítését, ebből az egyikben, az úgynevezett aszfaltügyben, amelyben az útépítés pályázati körülményeit kifogásolja a bizottság, a kormány nemzetközi szakértők bevonásával mérlegeli a bizottság korrekciós javaslatát, amelyet első körben nem fogadott el.

„Van reális esélye annak, hogy érdemi tárgyalások induljanak a korrekció mértékének csökkentéséről, vagy az egész helyzet kezeléséről” – értékelte a miniszter.

A nagyobb összeget, mintegy 660 milliárd forintot érintő ügyben viszont Lázár János azt mondta, hogy a kormány kész elfogadni a bizottság kiigazítási javaslatát, akkor is, ha ez saját javaslatának felülvizsgálatával kell járjon, hogy ez a pénz mielőbb beérkezhessen a magyar költségvetésbe. A miniszter hangsúlyozta: nem arról van szó, hogy a pénz nyomás alá helyezné a költségvetést, mert a büdzsének nincsenek likviditási nehézségei. A politikus azt is nyomatékosította, hogy a korrekcióval sem éri kár Magyarországot, mert a pénzeket meg lehet pályáztatni, ezeknek az operatív programoknak az esetében túlvállalás is volt, vagyis a forrásokat el lehet számolni más projektekre.

Lázár János arra is kitért, hogy a kormány november 1-jén szeretné bevezetni az új közbeszerzési törvényt, és hangsúlyozta, hogy a jogszabályt 3 körben is egyeztették Brüsszellel, a törvényjavaslat az uniós jog figyelembevételével készült, az növelni fogja az átláthatóságot és javítani a transzparenciát.

Az Altus-ügyben nem közeledett egymáshoz a kormány és az Európai Bizottság álláspontja – közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

A tárcavezető tudatta: a kormány számára elfogadhatatlan, hogy az Altus vezette konzorcium 5 millió eurós megbízást kapjon magyarországi pályázatok felülvizsgálatára, monitoringjára, és ennek a döntésnek a felülvizsgálatát kéri.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.