Még mindig sokat adózunk

Szja-csökkentés: havi ezer forinttal visz haza többet egy minimálbéres.

Horváth Attila
2015. 06. 18. 6:13
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szerint a kedden elfogadott adótörvényeknek köszönhetően 230 milliárd forint marad a gazdaságban jövőre. Az új csomag egyik legfontosabb, egyben az ellenzék által legvitatottabb része a személyi jövedelemadó (szja) 16-ról 15 százalékra való csökkentése. A pártok szerint ez a lépés valójában a gazdagoknak kedvez, a szegényeket cserbenhagyja.

– Az egyszázalékos csökkentésnek valóban inkább a magasabb jövedelműek a kezdeményezettjei, de a kevesebbet keresők is jól járnak vele. Ha nem is sokkal, de ők is többet visznek haza – mondta lapunk kérdésére az RSM-DTM tanácsadó cég adóosztályának vezetője.

Hegedüs Sándor hozzátette, mindezektől függetlenül továbbra is a magyar béreket sújtja az egyik legnagyobb teher Európában. A személyi jövedelemadó mellett meg kell fizetni a bruttó jövedelmet érintő 18,5 százalékos járulékelvonást vagy a 27 százalékos szociális hozzájárulást is. A szakértő szerint ha kiszámítjuk, akkor 100 forint nettó bér egy munkaadónak 196 forintjába kerül az idén. A családi kedvezményről elmondta, a háromnál is több gyermeket nevelő háztartásoknak még nagyobb bérek kellenének ahhoz, hogy minden lehetőséget kihasználjanak, még akkor is, ha a járulékkedvezmény tavalyi bevezetése a kisebb keresetű nagycsaládosoknak sokat segített.

– Látjuk ugyanakkor az alacsony, egykulcsos szja kedvező hatásait is. Mielőtt bevezették volna, a nagyon magas jövedelemmel rendelkezők számos módon kikerülhették az adózást. Azzal, hogy most már egységesen 16, illetve jövőre 15 százalék személyi jövedelemadót kell fizetni, több év távlatában érzékelhetően fehéredett a gazdaság – emelte ki Hegedüs Sándor.

– Az szja csökkentésének azonban valójában nincs túl nagy jelentősége, annak ellenére sem, hogy elég jelentős összeg, 120 milliárd forint adóbevétel esik így ki. Természetesen ezzel minden adózó jól jár, de aki például minimálbérből él, annak csak mintegy havi ezer forinttal marad több a zsebében – mondta Vámosi-Nagy Szabolcs, az adóhatóság egykori elnökhelyettese.

Szerinte a csökkentésnek inkább gesztusértéke van: arra vonatkozik, hogy a kormány tartani igyekszik az ígéretét, amely szerint néhány éven belül egy számjegyűre csökken az szja. A szakember kifejtette, hogy a fizetések növelése érdekében a szociális hozzájárulás mérséklésével járnának igazán jól a magyarok. Elmondta, az általános forgalmi adóban tulajdonképpen világcsúcstartók vagyunk, hisz szinte sehol máshol nincs 27 százalékos kulcs. Számításai szerint ennek csökkentése százalékpontonként 110-120 milliárd forintos költségvetési bevételkiesést jelentene. Ha az szja-t egy számjegyűre, kilenc százalékra faragnák le, az 700 milliárd forintos kiesést okozna.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.