Megtudhatjuk a Quaestor-botrány részleteit?

Az ügyet vizsgáló albizottság mindenesetre benyújtotta javaslatát.

2015. 06. 01. 13:12
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Országgyűlés költségvetési bizottságának a brókerbotrányban érintett befektetési szolgáltatóknál (Buda-Cash Brókerház Zrt., Hungária Értékpapír Zrt., Quaestor Csoport) történt visszaélésekhez vezető kormányzati intézkedések feltárására irányuló vizsgáló albizottsága képviselőinek többsége azért kívánja módosítani az MFB-ről szóló törvényt, hogy a Quaestor vállalatcsoport által elkövetett visszaélések háttere a közvélemény számára megismerhető legyen.

A testület hétfői ülésén tárgyalt módosító javaslatban kitérnek arra, hogy a közügyek átláthatóságát szolgálja a törvény módosítása azért, mert 2010 előtt az MFB mint állami tulajdonú hitelintézet a Quaestor vállalatcsoport egyik tagjának finanszírozást nyújtott.

Szűcs Lajos, az albizottság fideszes elnöke a testület ülése után újságíróknak elmondta: a törvénymódosítás azt is szolgálja, hogy az albizottság a Kormányzati Ellenőrzési Hivataltól megkapjon olyan észrevételeket, vizsgálati eredményeket, amelyek az MFB és a Quaestor csoport ügyleteit érintik.

Hozzátette, hogy a módosító javaslat elfogadása esetén az albizottság elkezdheti azt is vizsgálni, hogy milyen felhatalmazással, milyen kormányzati intézkedések vezettek oda, hogy az akkor hivatalban lévő Bajnai-kormány – véleményük szerint – a költségvetési törvényt megszegve adhatott állami támogatásként pénz az ETO Parknak.

A parlament honlapján olvasható módosító javaslatot az albizottság tagjai közül Schmuck Erzsébet (LMP) és Szelényi Zsuzsanna (független) nem írta alá.

A javaslat szerint nem minősülne banktitoknak a Quaestor Pénzügyi Tanácsadó Zrt., továbbá a közvetlen vagy közvetett részesedésével működő gazdasági társaságok MFB-törvényben meghatározott pénzügyi szolgáltatások igénybevételére vonatkozó ügyleteihez kapcsolódó szerződés, biztosítéki szerződés, az ügyletekhez kapcsolódó igényérvényesítési eljárások irata, valamint a döntés-előkészítés és a döntéshozatal során keletkezett irat és adat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.