Megugrott az új jelzáloghitelek folyósítása

A K&H az idén 200 000 lakás adásvételét prognosztizálja, ami a gazdasági válság előtti átlagnak felel meg.

MTI
2015. 06. 18. 14:24
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A bank tapasztalatai szerint az idei második negyedévben a lakosság már erőteljesen érdeklődött a hitelkiváltás iránt, április végéig a K&H Telecenter összesen több mint 20 ezer ügyfélhívást kapott ebben a témakörben. Elmondta: a K&H Banknál a devizaalapú lakáshitelek forintosítása, elszámolása mintegy 407 milliárd forint hitelt érintett. A banknál az átlagos igényelt hitelösszeg idén az első négy hónapban 7,2 millió forint volt.

Bába Ágnes elmondta, hogy a hazai ingatlanpiacon nagyon erős volt az idei évkezdés, a piaci adatok szerint 2015 első négy hónapjában 44 000 adásvétel történt, míg a teljes tavalyi 107 000 lakásvételből a múlt év első négy hónapjára 28 000 esett. A K&H – figyelembe véve a kedvező gazdasági környezetet, valamint a hitelváltással járó állománymozgást – az idén 200 000 lakás adásvételét prognosztizálja, ami a gazdasági válság előtti átlagnak felel meg. Ez bizakodásra adhat okot a bankok számára, hisz ez a szám hasonló mértékű felfutást eredményezhet a lakossági jelzáloghitelek piacán. A lakáspiacon idén áprilisig 33 százalékkal több jelzáloghitelt folyósítottak, mint a tavalyi év azonos időszakában – fejtette ki a vezérigazgató-helyettes.

Elmondta: a kedvező gazdasági környezet és az alacsony kamatok miatt nő a befektetési célú ingatlanvásárlások száma, ezeknél az ingatlanoknál a jelzáloghitelek felvevői az átlagnál nagyobb összegű kölcsönben gondolkodnak.

Bába Ágnes arról is szólt, hogy a K&H felmérése szerint a hitelfelvevők közel kétharmada házas, vagy élettársi kapcsolatban él, a hitelek háromnegyedét a 25–45 éves korosztály veszi fel, minden 10 igénylőből 9 alkalmazotti státuszban van. Kifejtette: a hitelfelvevők 42 százalékának van eltartott gyermeke, az igénylők 62 százaléka felsőfokú végzettséggel rendelkezik.

A lakáshitel-felvevők 79 százaléka városban él, a hitelek 81 százalékát használtlakás-vásárlásra igénylik és az ügyfelek közel 10 százaléka hitelcserét valósít meg – ismertette Bába Ágnes a banki felmérés tapasztalatait.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.