Menekül a tőke Oroszországból

A beérkező közvetlen külföldi tőkebefektetések értéke egyharmadára esett.

MTI
2015. 06. 11. 16:28
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A bécsi WIIW gazdaságkutató intézet csütörtökön bemutatott felmérése azt mutatja, hogy beérkező közvetlen külföldi tőkebefektetések (FDI) értéke egyharmadára esett, míg a felszámolt befektetések értéke az előző évi kétharmadán maradt.

Tavaly 26,7 milliárd euró tőkét vontak ki Oroszországból, és a tendencia folytatódik – mondta Hunya Gábor, a WIIW közgazdásza egy bécsi sajtótájékoztatón.

Hasonló a helyzet a Szovjetunió más utódállamaiban is. Oroszországban, Ukrajnában, Kazahsztánban, Fehéroroszországban és Moldovában összesen 61 százalékkal csökkent az FDI értéke. Ezen belül Ukrajnában 81 százalékkal zuhantak a külföldi befektetések, mindössze 226 millió euróra rúgtak.

Az EU új tagállamai közül elsősorban Csehországban, Lengyelországban és Magyarországon nőttek a közvetlen külföldi tőkebefektetések. A kilenc új tagállamban 19,22 milliárd euró volt a befektetések nettó értéke, Dél-Kelet-Európa országai pedig 7,34 milliárd eurót vonzottak.

Tavaly világszerte enyhén csökkentek a közvetlen külföldi tőkebefektetések, a nagyvállalatok ülnek készpénzkészleteiken, a kis- és középvállalatok pedig adósságaikat törlesztik.

A legnagyobb fogadó és befektető ország az Egyesült Államok, de Kína már a kihelyezett befektetések terén is felzárkózott mögé, ezek tavaly elérték a 100 milliárd dollárt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.