Merkel tárgyalása közben minősítették le Görögországot

Aléxisz Cíprasz görög miniszterelnök csütörtökön ismét találkozik Jean-Claude Junckerrel, az Európai Bizottság elnökével, miután a német kancellárral és a francia államfővel abban állapodott meg, hogy fokozzák a görög államcsőd megakadályozását célzó megállapodás megkötésére irányuló erőfeszítéseket. Eközben a Standard & Poor’s leminősítette Görögország eddig is mélyen spekulatív besorolását.

MTI
2015. 06. 11. 8:27
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Angela Merkel, Francois Hollande és Aléxisz Cíprasz szerda éjszakába nyúló egyeztetése áttörés nélkül végződött, miközben ezzel egyidejűleg a Standard & Poor’s nemzetközi hitelminősítő bejelentette, hogy leminősítette Görögország eddig is mélyen spekulatív államadós-besorolását.

A Reuters hírügynökség részben politikai színjátéknak nevezte az utóbbi hetekben tartott legmagasabb szintű tanácskozásokat, amelyeknek minden résztvevője igyekszik azt mutatni, hogy elkötelezett a görögöknek reformokért cserébe készpénzt ígérő megállapodás mellett, bárminemű szemrehányást elkerülendő egy esetleges, az euróövezetre és a világgazdaságra egyelőre beláthatatlan következményekkel járó kudarcért.

Mindazonáltal Cíprasz bizakodóan távozott a mintegy kétórás megbeszélésről, és ismét azt hangoztatta, hogy a megállapodás karnyújtásnyi távolságba került. Újságíróknak nyilatkozva kijelentette: európai tárgyalópartnerei megértették, hogy életképes megoldást kell találni, és lehetőséget kell teremteni arra, hogy Görögország a társadalmi kohézió erősítésével lépjen újra a növekedés útjára, egy fenntartható adósságállománnyal.

Sem Merkel, sem Hollande nem nyilatkozott a találkozó után. A német kormány közleményében azt hangsúlyozta, hogy a „konstruktív légkörű” tanácskozáson a hitelezők és a görög kormány közötti tárgyalások intenzívebbé tételéről állapodtak meg.

Leminősítette Görögország eddig is mélyen spekulatív – vagyis messze nem befektetési ajánlású – államadós-besorolását a Standard & Poor’s, elsősorban arra hivatkozva, hogy a görög kormány a jelek szerint a nyugdíjak folyósítását és az egyéb hazai fizetési kötelezettségek teljesítését a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) szembeni adósság törlesztése elé sorolja.

A nemzetközi hitelminősítő szerdán késő este Londonban bejelentette, hogy az eddigi „CCC plusz”-ról egy fokozattal, „CCC”-re rontotta a hosszú futamidejű görög államadósság osztályzatát, és az új besoroláson is további leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátást hagyott érvényben.

A másik két nagy hitelminősítő, a Moody’s Investors Service és a Fitch Ratings is ezzel azonos besorolással tartja nyilván a görög államadósságot.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.