MNB: Jöhet az újabb forintosítás

A fennmaradt lakossági gépjármű-, személyi és egyéb devizahitelek állományának forintosítása következik.

MTI
2015. 06. 09. 19:28
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A közlemény szerint a jegybanki devizaeladási programmal a lakossági jelzáloghitelek forintosításához hasonlóan biztosítható, hogy a konverziós folyamat ezúttal is rendezetten és a forint árfolyamára, valamint a pénzügyi rendszer stabilitására gyakorolt érdemi hatás nélkül menjen végbe. A devizaalapú gépjármű- és személyihitel-állomány egyrészről árfolyamkockázatot jelent az érintett mintegy 250 ezer háztartás számára, másrészről ezek a hiteladósok a devizahitelükön felül egyéb, jellemzően már forintosított jelzáloghitellel is rendelkeznek – mutatnak rá a közleményben.

A monetáris tanács az érintett hitelek forintosítására 1,1 milliárd eurós maximális keretet szabott meg, mivel a bankoknál és egyéb pénzügyi szolgáltatóknál ekkora lakossági devizahitel-állomány maradt a deviza-jelzáloghitelek forintosítását követően a 2015. első negyedéves adatok alapján.

Az MNB a kapcsolódó nemzeti banki devizaeladási eszközt nemcsak közvetlenül a jegybanki partnerkör, hanem közvetve, a partnerkörbe tartozó intézményeken keresztül, az ilyen hitelállománnyal rendelkező pénzügyi szolgáltatók teljes körének rendelkezésére bocsátja. A központi bank kész arra, hogy feltétel nélkül, azonnal a bankok és egyéb pénzügyi szolgáltatók rendelkezésére bocsássa a konverzióhoz szükséges devizát, s lehetővé teszi, hogy a hitelintézetek legfeljebb egy éven át az MNB-nél tartsák a megvásárolt összeget. A Magyar Nemzeti Bank szerint a bőséges devizatartalék-többletből adódóan a jegybank devizaeladási programja mellett is biztosítva van a hosszú távú devizatartalék-megfelelés.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.