Nagyobb lesz a román áfacsökkentés

Az intézkedést még ebben az évben gyakorlatba ültethetik.

Rostás Szabolcs (Kolozsvár)
2015. 06. 23. 6:08
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A múlt heti térdműtéte után egy isztambuli klinikán lábadozó Victor Ponta szociáldemokrata kormányfő vasárnap este Facebook-oldalán jelentette be, hogy már január elseje előtt 24-ről 19 százalékra mérsékelnék az általános forgalmi adót. Ponta közölte, a kabinet egészségügyi és pénzügyminiszterével a kórházban folytatott megbeszélésén abban állapodtak meg, hogy az adótörvénykönyv holnapi parlamenti végszavazásakor a kormánykoalíciót alkotó pártok nagyobb arányú áfacsökkentésre tesznek javaslatot. Szerinte a költségvetés tervezett bevételei lehetőséget teremtenek a lépésre.

A román kormány döntése több szempontból is váratlan. Az új adótörvénykönyv alapján 2016 januárjától a jelenlegi 24 százalékról 20 százalékra akarták csökkenteni az általános áfakulcsot, miután ez év június 1-jétől valamennyi élelmiszerre kiterjesztették a kedvezményes, kilencszázalékos terhet. A tervezet szerint ugyanakkor kilenc százalék helyett ötszázalékos lehet a könyvek, újságok, folyóiratok, múzeumi, illetve állatkerti belépők, mozijegyek általános forgalmi adója.

Az Európai Bizottság és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) – amellyel a bukaresti hatóságok épp ebben az időszakban tárgyalnak az idén lejáró elővigyázatossági típusú hitelszerződés esetleges meghosszabbításáról – korábban jelezte, nem ért egyet az adómérsékléssel, mivel a nemzetközi hitelezők szerint nincs rá költségvetési fedezet. Emiatt a román képviselőház költségvetési bizottságának egyik kormánypárti tagja a napokban úgy vélekedett, a hitelezői trojka ellenkezése miatt érdemes volna őszre halasztani a döntést. Viszont az IMF aggályait egy ideje figyelmen kívül hagyó kormány számára támogatást jelent: a liberális ellenzék is támogatja a mérsékelt áfát.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.