Óriási károkat okoz az orosz embargó

Az idei év első negyedében 52 százalékkal csökkent az Oroszországba irányuló magyar export.

MTI
2015. 06. 17. 7:27
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium Oroszország által elrendelt embargóból fakadó külgazdasági intézkedésekért felelős miniszteri biztosa arról beszélt: 2014 utolsó negyedévében 14,5, az idei esztendő első negyedében pedig 52 százalékkal csökkent az Oroszországba irányuló magyar export, a mezőgazdaság vesztesége mintegy 80 millió eurót, azaz 27 milliárd forintot tett ki.

Hozzátette: még csak becsülni tudják azokat a károkat, amelyek az elmaradt beruházásokból erednek. Emlékeztetett arra: az orosz Magnyit áruházlánc Záhony környékére tervezett – elsősorban agrártermékeket igénylő – logisztikai központot.

Budai Gyula arról beszélt: folyamatosan ellenőrzik az orosz hatóságok azokat a cégeket, amelyek korábban jelen voltak náluk, így ezek az embargó feloldása után azonnal visszatérhetnek a piacra, ami számukra lépéselőnyt jelenthet.

A kormány a hazai vállalkozások védelmében folyamatosan felügyelte, hogy ne érhesse dömpingtámadás a hazai piacot, illetve keresett új értékesítési lehetőségeket a Nyugat-Balkánon, a Távol-Keleten és Törökországban, és mindhárom piacon erős exportnövekedést sikerült elérni – mondta a miniszteri biztos.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.