Rákapcsolt a Mol Kurdisztánban

Már napi 40 ezer hordó olajat termelnek ki a Shaikan olajmezőn.

MTI
2015. 06. 29. 8:44
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tájékoztatás szerint a partnerek mostantól a Shaikan mezőről származó kőolajat egyrészt tankautókkal törökországi kikötőkbe exportálják, valamint – hat hónapos szerződéssel – egy helyi, kurdisztáni átvevőnek szállítanak napi bruttó 12 ezer és 40 ezer hordó közötti mennyiségben. A GKP bruttó 9,8 millió dollár kifizetést könyvelt el, amelyből bruttó 4,9 millió dollár a 2014-es kőolaj szállítások ellenértéke, további bruttó 4,9 millió dollár pedig az első részlet az új hat hónapos szerződés keretein belül, a helyi átvevőnek történő szállításokért – olvasható a közleményben.

A Mol Nyrt. 20 százalékos részesedéssel rendelkezik a Shaikan blokkban. A GKP márciusban jelentette be, hogy a Shaikan mező mindkét létesítményében újraindult a kőolajtermelés és a teherautó rakodás. Az akkori tájékoztatás szerint a korábban elért napi 40 ezer hordóegyenérték termelési szint visszaállításán dolgoznak.
Az újraindítást egyebek mellett az tette lehetővé, hogy a GKP február 25-én bruttó 26 millió dollár (amiből a GKP nettó részesedése 20,8 millió dollár) előleget kapott egy, a mezőről később értékesítendő kőolajmennyiségért.

Ugyan a Budapesti Értéktőzsde mai mozgását a görög események alakítják, ráadásul „méretesebb” esés is elképzelhető, ám csillapító tényező lehet a Mol mai bejelentése – vélekedett Nagy András, az Erste Befektetési Zrt. részvényelemzője.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.