Romániából hozzánk jönnek majd az áfacsalók?

A Sága vezérigazgatója szerint felerősödhet a csalás a baromfiágazatban.

MNO
2015. 06. 26. 11:33
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ebben a helyzetben teljesen elhibázott lépésnek tartom az egy szektoron belüli megkülönböztetett bánásmódot – fogalmazott a lapnak a vezérigazgató. Szerinte az a legnagyobb gond, hogy belenyúlnak az ágazat működésébe, ráadásul a kormány indoklása sem állja meg a helyét.

Ismert, a jövő évi költségvetésben 27-ről 5 százalékra csökkentette a parlament a sertéshús áfáját, arra hivatkozva, hogy a magyarok sertésfogyasztók.

Keleti szerint ez a nyolcvanas években volt így, mára a trend megfordult, Magyarország pedig nemcsak fogyasztásra, hanem kivitelre is előállít, így Európa második legnagyobb exportőre. Arra a kérdésre, hogy a romániai élelmiszeráfa-csökkentés hogyan hat, így válaszolt: „Aki eddig ott csalt, az is lehet, hogy ide fog jönni”. Ez ellen átfogó áfacsökkentéssel lehetne védekezni, „de tudjuk, hogy ennek a kormányzatnak a stratégiája a fogyasztás megadóztatása” – mondta a vezérigazgató.

A Baromfi Termék Tanács is a sertésszektorral azonos megítélést kért az adózásban. Áprilisi közleményükben úgy fogalmaztak, hogy a sertés- és a baromfihúsok egymást helyettesítő termékeknek számítanak, az egyoldalú adómérséklés a baromfitermékeket komoly versenyhátrányba hozná, ez pedig jelentősen rontaná az ágazati szereplők jövedelmezőségét és munkahelyeket sodorna veszélybe.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.