Startolt az újabb görög csörte

Az eurózóna egyben maradása múlhat a mai tárgyalásokon.

MNO
2015. 06. 25. 11:27
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Alexisz Ciprasz görög miniszterelnök ma már találkozott a nemzetközi hitelezők képviselőivel, de nem született megállapodás. Értesülések szerint mindkét oldal, tehát a görög kormány és az európai vezetők is saját ajánlatukat fogják az eurócsoport elé vinni. A hellének a nyugdíjkorhatárral és a kisnyugdíjasok pluszjuttatásával kapcsolatban engedtek, az egészségügyi hozzájárulást pedig 4-ről 6 százalékra növelnék. A hitelezői fél pedig az elvárt áfareformmal összefüggésben tenne engedményeket Athénnek.

Szerdán több tárgyalási forduló után az Európai Unió egyik illetékese arról beszélt, hogy a nemzetközi hitelezők csalódottak a nyugdíjrendszer, az áfa és a társasági adórendszer átalakítására tett görög javaslatok miatt. A hitelezők ezután ellenjavaslatot tettek, amelyek értesülések szerint az áfa megemelésére és a költségvetési kiadások csökkentésére vonatkoztak. Ezt az ellenjavaslatot pedig a görög fél utasította el.

Az Európai Központi Bank (EKB) egyik vezető döntéshozója, Klaas Knot, a holland jegybank elnöke úgy nyilatkozott, hogy a görög helyzet a görög politikusok kezében van, a jegybank pedig egyelőre továbbra is biztosítja a szükséges likviditást a görög bankrendszer számára. Vagyis a betétkivonás tükrében a sürgősségi likviditási keret mértékében továbbra is lehet emelés, ha a helyzet úgy kívánja. Az EKB a napokban sorozatosan és jelentősen emelte ezt az ELA-keretet, mivel hatalmas mértékben vettek ki betéteket a görögök a nagyfokú bizonytalanság miatt.

Az újabb részletek napvilágra kerülésekor cikkünket azonnal frissítjük.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.