Szigorítana a befektetési cégek ellenőrzésén az NGM

Ehhez az ellenzéki képviselők szavazataira is szükség van.

2015. 06. 05. 17:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) pénteki közleményében hangsúlyozza: ellenzéki szavazatokra is szükség van ahhoz, hogy elfogadhassa a parlament azt a pénzügyi törvényjavaslat-csomagot, amely a felügyeleti jogosítványokat a befektetési cégek megfelelő ellenőrzése érdekében szigorítja, bizonyos módosító javaslatok hatálybalépéséhez ugyanis a képviselők kétharmadának igen szavazata szükséges. A szigorításokkal a kormány célja az, hogy soha többé ne kerülhessen sor a mostani brókerbotrányokhoz hasonló visszaélésekre.

A törvényjavaslatot a közlemény szerint azért nyújtotta be a kormány, hogy megerősítse a pénzügyi fogyasztóvédelmet, és biztosítsa a pénzügyi közvetítőrendszer intézményeinek hatékonyabb és biztonságosabb működését. A módosítás egyik kiemelt eleme, hogy a jegybank a jövőben rövidebb időközönként tarthasson vizsgálatokat a pénzügyi piacok egyes szereplőinél. Mindezzel lehetővé válik, hogy a piaci visszaélések gyorsan és időszerűen kiszűrhetők legyenek, az esetlegesen felmerülő károk elkerülhetővé vagy csökkenthetővé váljanak.

„A gazdasági tárca bízik benne, hogy az ellenzéki képviselők ezúttal nemcsak szóban védik a magyar polgárokat, hanem tettel is, vagyis megszavazzák az összes módosító javaslatot, és nem engedik azt, hogy bizonyos pénzügyi körök – a családok megtakarításait elvéve – visszaéljenek hatalmukkal” – írja közleményében az NGM.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.