Tízmilliókra büntetett az MNB egy alkuszcéget

Több százan végeztek a cégnél biztosításközvetítői tevékenységet bejelentés nélkül.

MTI
2015. 06. 23. 10:32
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A jegybank vizsgálata feltárta, hogy az életbiztosítási piacon jelentős súlyúnak számító független biztosításközvetítő társaság nevében több 100 személy végzett hatósági nyilvántartáshoz kötött biztosításközvetítői tevékenységet a felügyeleti nyilvántartásba való bejelentés nélkül. A feltárt jelentős súlyú jogsértések miatt az MNB a közvetítői piacon eddig példa nélküli mértékű, 30 millió forint prudenciális, illetve 2 millió forint fogyasztóvédelmi bírsággal sújtotta az alkuszcéget.

Közölték: a jegybank határozottan fellép a be nem jelentett, megfelelő végzettséggel vagy hatósági vizsgával nem rendelkező személyek közvetítői tevékenységével szemben. Emellett szakmai koncepciót készít elő, és törvénymódosítást kezdeményezett a közvetítők hatékonyabb és kiterjedtebb képzési és hatósági vizsgáztatási rendszerének bevezetésére. A biztosításközvetítői tevékenység hatósági nyilvántartásba vételi kötelezettséggel jár, ahhoz a közvetítést végző személyeknek megfelelő végzettséggel vagy MNB hatósági vizsgával kell rendelkezniük. Ezek hiánya a fogyasztók súlyos érdeksérelmével, közvetítői műhibák bekövetkeztével járhat.

Az MNB egyebek között kötelezte az MPK Magyar Pénzügyi Közvetítő Zrt.-t: a jövőben mindenkor biztosítsa, hogy a nevében csak a felügyeleti nyilvántartás szerint jogosultak végezzenek biztosításközvetítést. A határozat alapján az alkuszcég köteles a biztosításközvetítői jogviszony változásait határidőben bejelenteni a felügyeleti nyilvántartásba.

A jegybank közölte, hogy az Országgyűlés jelenleg tárgyalja a pénzügyi közvetítőrendszer fejlesztését célzó törvénycsomagot. Ennek egyik pontjaként a jegybank kezdeményezésére 2017. január 1-jétől a tőzsdei ügynökök számára is bevezetnék – a biztosításközvetítők részére 2008-tól, a pénzügyi közvetítőknek 2010-től elrendelt – hatósági vizsgáztatás rendszerét.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.