Több ezer munkahely kerülhet veszélybe

Felére esett vissza a forgalom: ma már csak legfeljebb négymillió tonna áru fordul meg Záhonyban.

MNO
2015. 06. 09. 9:27
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jelentősen visszaesett a vasúti áruforgalom a záhonyi körzetben: akár két-háromezer munkahely is veszélybe kerülhet – írja a Napi Gazdaság. Míg a rendszerváltás előtti években 12–14 millió tonna árut raktak át széles nyomtávról keskenyre – és vissza – évente, addig ez a mennyiség a felére csökkent 2008-ra.

A lap megszólaltatta Kovács Imrét, a Rail Cargo Hungaria (RCH) igazgatóság elnökét, aki elmondta, ma már csak legfeljebb négymillió tonna áru fordul meg Záhonyban. Az állami Záhony-Port, a magánkézben lévő RCH, valamint több jelentős magánvállalkozás, amely a körzetben tevékenykedik, mintegy 3000 foglalkoztatottnak ad munkát, azonban a jelenlegi helyzetben a teljes kapacitásnak legfeljebb 40 százalékán teljesít az átrakó. Vagyis ez azt jelenti, hogy több ezer álláshely kerül veszélybe – mondta Kovács Imre.

Az igazgatóság elnöke arról is szólt, hogy a kialakult helyzetért az orosz–ukrán fegyveres konfliktust teszik felelőssé, pedig az akár lehetőséget is hordoz magában. A szomszédaink – például a szlovák vasutak – ugyanis növelni tudták szállításaikat. A szakértő szerint Záhony forgalmát a Dunaferr alapanyag-vásárlásának elmaradása veti vissza. A dunaújvárosi vasmű ugyanis megszüntette szállításait Ukrajnából, a rijekai kikötőből érkeznek szállítmányok a kohóba.

Kovács Imre szerint a Dunaferrnek sem kellene, hogy akadályba ütközzön megszerveznie, hogy az orosz alapanyagot Ukrajnán keresztül továbbítsák számára. Kovács véleménye szerint fontos lenne a forgalmat Záhonyba terelni, csak így lehet megtartani a veszélybe került munkahelyeket. A szakértő úgy véli, ehhez kormányzati segítségre van szükség.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.