Többen dolgoznak, mint egy évvel ezelőtt

Idén március–májusban 320 ezer volt a munkanélküliek száma.

MTI
2015. 06. 26. 7:59
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az előző három hónapos, február–áprilisi időszakkal összehasonlítva 18 ezerrel csökkent a munkanélküliek száma, és 0,4 százalékponttal javult a munkanélküliségi ráta. A munkanélküliek aránya legutóbb tavaly ősszel volt ilyen alacsony, augusztus és október között. A foglalkoztatottak száma a március és május között eltelt tavaszi hónapokban meghaladta a 4 millió 165 ezret, ezzel 102 ezerrel többen dolgoztak, mint egy évvel ezelőtt.

A 15–64 éves korosztályban egyformán 7,2 százalékos volt a férfiak és a nők munkanélküliségi aránya, az egy évvel korábbihoz képest 16 ezerrel kevesebb férfi keresett állást és 22 ezerrel kevesebb nő. A férfiak körében 0,7, a nőknél 1,1 százalékponttal csökkent a munkanélküliségi ráta.

Az úgynevezett legjobb munkavállalási korúak, a 25–54 évesek körében 1,0 százalékponttal 6,3 százalékra csökkent a munkanélküliség. Az 55–64 évesek között 0,3 százalékponttal szintén 6,3 százalékra javult a ráta. A munkanélküliek 18,2 százaléka a munkaerőpiacon csak kis számban jelenlévő 15–24 éves korosztályból került ki, e korcsoport 17,8 százalékos munkanélküliségi rátája 2,2 százalékponttal lett alacsonyabb.

A munkanélküliek 46,5 százaléka tartósan munkanélküli, azaz legalább egy éve keres állást. A munkanélküliség átlagos időtartama 19,1 hónapról 18,1 hónapra csökkent a március–májusi időszakban.

A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat adminisztratív adatai szerint 2015. május végén 385 ezer volt a nyilvántartott álláskeresők létszáma, 25,2 százalékkal kevesebb, mint egy évvel azelőtt.

A Központi Statisztikai Hivatal 1992-ben kezdődött mérései óta nem dolgoztak ennyien Magyarországon, mint idén tavasszal – ezt már Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkára mondta el pénteken az M1-en a friss munkaerő-piaci adatokat kommentálva.

Czomba Sándor megállapította, hogy területi különbségek továbbra is vannak ugyan, de a tendenciák javulók. A versenyszektorban másfél éve folyamatosan nő a foglalkoztatottak száma. Fontos az is, hogy ezzel párhuzamosan a munkanélküliség is csökken, a ráta március–májusban 7,1 százalék volt, így jó esély van arra, hogy 7 százalék alá csökkenjen a mutató – vélekedett az államtitkár.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.