Történelmi mélyponton a jegybanki alapkamat

Az alapkamat ismételt csökkentése megfelel az elemzői várakozásoknak.

MNO
2015. 06. 23. 12:49
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Június 24-étől a jegybanki alapkamat mértéke 1,5 százalék – közölte honlapján a Magyar Nemzeti Bank. A csökkentés megfelel az előzetes várakozásoknak, az alapkamat egyben történelmi mélypontra került ezzel.

Legutóbb, május 26-án szintén 15 bázisponttal csökkentette az alapkamatot a jegybank

Bebesy Dániel, a Budapest Alapkezelő portfóliómenedzsere a csökkentés kapcsán arról számolt be közleménye szerint: „A jegybank az elmúlt ülések alkalmával mindig azt kommunikálta, hogy mindaddig folytatható a monetáris enyhítés, amíg nem veszélyezteti a középtávú inflációs kilátásokat. A váratlanul magasabb májusi érték és az inflációs trend egyértelmű fordulója ellenére egyelőre úgy gondoljuk, hogy az MNB a középtávú célokat illetően továbbra sem lát veszélyeket. A külső környezetben is inkább kedvező fordulatot láthattunk a napokban. (...) A hazai kilátásokat illetően az látszik, hogy a piac további kamatvágásokat vár a nyár folyamán, és a csökkentés végpontját 1,3 százalék körül várja. A legfrissebb inflációs jelentésben nem számítunk nagyobb változásra, bár várhatóan a tavaszi jelentéshez képest gyorsabban emelkedik majd az inflációs pálya.”

A Magyar Nemzet hétfőn megírta: a Reuters által múlt héten megkérdezett mind a húsz szakértő egyetértett abban, hogy folytatódni fog a kamatcsökkentés. Ugyanakkor úgy vélték, a monetáris tanács jelezheti majd: a görög helyzet és az infláció emelkedése miatt szünetet tarthat majd. Egyes szakértők úgy vélik, 2015 végére 1,2-1,3 százalékig mehet le az alapkamat. Abban viszont megoszlottak a vélemények, hogy a másfél százalék elérése után lesz-e további mozgástere a jegybanknak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.