Új hatóságot akar a kormány

A szakmai munka színvonalának emelése a megoldás a szakértő szerint.

Hajdú
2015. 06. 19. 2:32
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az újabb bank- és brókerbotrányok, valamint az adócsalás megelőzéséért felelős hatóság felállítását tervezi a kormány – adta hírül a Napi Gazdaság. A tervezett hatóság feladata lesz majd a könyvelők, az adótanácsadók, az adószakértők, a könyvvizsgálók ellenőrzése. Többek között felelős lenne a képzési követelmények kidolgozásáért, a működési engedélyek kiadásáért, de feladata lenne a szolgáltatók tevékenységének ellenőrzése, továbbá hiányosságok esetén szankciók kiszabása is. Pankucsi Zoltán arra is kitért, hogy az utóbbi időben felhígult az adó- és könyvviteli szakma, ezért több esetben is kétes ügyleteik elleplezésére vettek rá vállalkozók adóügyi és könyvviteli szakembereket. Ehhez persze az is hozzájárult, hogy hiányos az adó- és pénzügyi szakma ellenőrzése.

A helyettes államtitkár azt is hangsúlyozta, a szakmai munka színvonalának emeléséért az új hatóság létrehozása előtt, valamint később is kikérik az érdek-képviseleti szervezetek véleményét. A minisztériumnak ugyanis meggyőződése, hogy a versenyszférában dolgozó szakmai szervezetek tapasztalatai rendkívül hasznosak lehetnek a törvényeket megkerülő feketézők elleni küzdelemben. Szerettünk volna további részleteket megtudni az új hatóságról, de lapzártánkig nem kaptunk választ a nemzetgazdasági tárcától.

Vadász Iván, a Magyar Adótanácsadó és Könyvviteli Szolgáltatók Országos Egyesületének alelnöke azonban kifejtette véleményét az új ellenőrző szervezet létrehozásának tervéről. Az adószakértő elmondta, hogy az új hatóság létrehozásának ötlete nem újdonság, már 2012-ben fölvetődött, de aztán a kormány elvetette a bevezetését. Vadász Iván egyébként sem látja értelmét a létrehozásának, mert a hatóságoknak már jelenleg is minden eszköz a kezükben van ahhoz, hogy megakadályozzák a csalást. Az adótanácsadókat például a nemzetgazdasági tárca felügyeli, a könyvvizsgálók közfelügyeletéről pedig már 2007 óta törvény rendelkezik.

Amennyiben azonban mégis létre akarják hozni az új hatóságot, úgy először szabályozni kellene, hogy ki adhat adótanácsokat. A számviteli törvény ugyanis tartalmazza a könyvvezetéssel kapcsolatos részletes szabályokat, de mindez hiányzik az adótanácsadás vonatkozásában. A szakembernek meggyőződése, hogy a szakmai munka színvonalának emelésével, az adócsalási technikák részletekbe menő tanulmányozásával, az így szerzett tapasztalatok felhasználásával a jelenlegi körülmények között is felderíthetők, illetve megakadályozhatók az adócsalások, a bankoknál, brókercégeknél előforduló esetleges szabálytalanságok.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.