Újra emel a Telenor

A drágítást a piaci környezettel magyarázza a társaság.

Bodacz Péter
2015. 06. 05. 6:49
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csak azoknál a tarifacsomagoknál kapcsolja le a mobilinternetet a Telenor a szerződésben foglalt adatkeret kimerülésekor, amelyeknél ez a kezdetektől fogva így volt. Az áremelésen kívül egyéb, a szolgáltatás tartalmát érintő módosítást nem léptet életbe a társaság – közölte lapunk megkeresésére Kutas István, a Telenor kommunikációs igazgatója. A mobilszolgáltatót azt követően kerestük kérdéseinkkel, hogy az Index.hu cikke nyomán több sajtóorgánum is megírta: a Mytariff-előfizetéseknél a Telenor a jövőben nem lassítja, hanem lekapcsolja a mobilinternetet, ha az adott keretet kihasználta az ügyfél. Mint megtudtuk, a februárban bevezetett Mytariff – amelynek lényege, hogy az ügyfél maga állíthatja össze előfizetésének tartalmát – a kezdetektől fogva ezt kínálta, azaz nem lehet visszalépésről beszélni a tartalmat illetően. Kutas tájékoztatása szerint az adatforgalom lekapcsolásának gyakorlatát nem kívánják kiterjeszteni más csomagokra, így például az okostelefon-előfizetések terén meghatározó All-in családra sem.

A Telenor mostani lépése egyébiránt a magánfelhasználóknak kínált tarifacsomagok egy részét illeti, a drágulás esetenként a tíz százalékot is meghaladhatja. Az Okostarifa 180 például az eddigi 5390 forint helyett 5990 forint lesz, és egy belföldi, normál díjas SMS-t 36,50 forint helyett 41-ért küldhetünk. A részletekről a társaság – megfelelően a jogszabályi előírásoknak – írásban tájékoztatja minden előfizetőjét, így érdemes átböngészni az ajánlatokat. Annál is inkább, mert 15 nap áll rendelkezésre arra, hogy az új szerződés elfogadása helyett módosítsanak.

A Telenor mellett árat emelt a Magyar Telekom is, míg a Vodafone eddig nem jelentett be hasonló lépést. A társaságok rendszerint a piaci környezetet – így a szektort terhelő, az ígéretekkel szemben nem mérséklődő adókat, a borsos frekvenciahasználati díjakat, a forintra nézve kedvezőtlen devizaárfolyamokat – említették. Ezek mellett érdekes módon a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) fogyasztók védelmében tett lépése is áremelésre ösztönözhet. Az NMHH elnökének tavasszal hozott rendelete lényegében lehetetlenné teszi az egyoldalú szerződésmódosítást, és így az eddig megszokott tarifamódosításokat. A döntés azonban csak augusztusban lép hatályba, azaz a hatóság bő fél évet adott a szolgáltatóknak arra, hogy kényük-kedvük szerint emeljék áraikat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.