Valahol gondokat okozhat a digitalizáció

Minden negyedik hagyományos vállalat jelentősen veszíthet pozíciójából.

MTI
2015. 06. 26. 8:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tanulmány során 12 iparágból, 13 országból 941 vállalatvezetőt kérdeztek meg a digitalizáció jelenlegi és várható hatásairól. Annak ellenére, hogy az új digitális eszközök és üzleti modellek átformálhatják az üzleti szférát, a felmérés azt mutatta, hogy a vállalatvezetők 45 százaléka még nem látja szükségesnek, hogy a témával felsővezetői szinten foglalkozzanak. A megkérdezettek minden iparágban jelentős változásokat várnak, beleértve a piaci részesedéseket érintő átalakulásokat is.

A válaszadók szerint a digitalizáció legerőteljesebben a technológiai termékek és szolgáltatások területét, továbbá a média- és szórakoztatóipart, a telekommunikációt, a pénzügyi szolgáltatásokat és a kereskedelmet érinti. A hagyományos vállalatok csaknem harmada ugyanakkor kivár, azt remélve, hogy utánozhatja majd a sikeres versenytársakat. A válaszadók 43 százaléka nem látja a digitalizációban rejlő kockázatokat, vagy nem foglalkozik ezekkel, és csak a megkérdezett vezetők 25 százaléka áll proaktívan a jelenséghez – olvasható a felmérésben. A jelentés rámutatott továbbá, hogy a változások ütemét elsősorban a tőkeerős startup cégek, a digitálisan aktív versenytársak, illetve az egyes ágazatokba kívülről érkező szereplők diktálják.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.