Vasárnap is lesz IKEA

Webáruházakat tervez nyitni a svéd bútoróriás, hamarosan otthonról is bevásárolhatunk.

SzE
2015. 06. 04. 10:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A svéd bútoróriás húzásával természetesen nem a magyarországi vasárnapi boltbezárásra reagál: mint az AFP-hez eljuttatott közleményéből kiderül, minden piacán tervez online terjeszkedést, amelyikben jelen van. (Március 15. óta is lehet a magyar webshopokból rendelni, igaz, kiszállítani nem lehet az árukat.) A cég honlapján a vevők eddig csak azt ellenőrizhették, hogy a kiszemelt termék készleten van-e, megszerezhető-e az adott boltban. Arra viszont néhány országot – Svédországot, Franciaországot és Kanadát – leszámítva nem volt lehetőség, hogy az online felületen rendeljenek is az érdeklődők.

„Azon vagyunk, hogy az IKEA egyre inkább többcsatornás üzletté váljon, néhány éven belül kigördüljön az online piacra is\" – idézi a hírügynökség a társaság vezérigazgatóját, Peter Agnefjallt. A közlés szerint a cégcsoport több vállalata – köztük a logisztikai és a bútorok készítésével foglalkozó – átkerül egy cég Inter IKEA Systems nevű holdinghoz. Mindez nem jár majd elbocsátásokkal, mindössze azt fogja lehetővé tenni, hogy miközben utóbbi társaság az üzlet nagy részét viszi, a cégcsoport jobban fókuszálhasson a bolti és az online értékesítésre.

Egyéb részleteket a bútoróriás nem közölt a változásról. A vállalat pontos üzleti stratégiája soha nem volt publikus, ahogyan az sem, hogy a 89 éves alapító családja hogy osztja fel a cégcsoport nyereségét. Egyedül az ismert, hogy tavaly 361 IKEA áruház működött világszerte. Az akkor közölt, előző évre vonatkozó beszámoló szerint a társaság közel évi 30 milliárd euró értékben adta el termékeit, a nyereség pedig 3,3 milliárd euróra rúgott.

A tervezett változásról, annak hazai bevezetéséről és várható időpontjáról érdeklődtünk az IKEA hazai egységénél is. Azt a választ kaptuk, hogy e-shop tesztprogram (pilot program) jelleggel már működik néhány országban, például Ausztriában. A cég tervezi az online vásárlás bevezetését a magyar piacon is, az ezzel kapcsolatos döntést pedig a külföldi mintaprojektek tapasztalatai alapján hozzák majd meg. A cég tájékoztatást ígért az MNO-nak, amint megvan az indulás pontos időpontja.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.