Vízválasztó lehet a szombati nap

Angela Merkel szerint minden erőfeszítést meg kell tenni, hogy sikerüljön megállapodni Görögországgal.

MTI
2015. 06. 26. 5:44
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Angela Merkel ismételten megerősítette, hogy az egyeztetések jelenlegi szakaszában nincs szó adósságelengedésről.

A második program van folyamatban, először ezt kell lezárni, és most látnunk kell, hogy Görögország miként tud ennek a lehető legjobban megfelelni. A programban meghatározott mennyiségű forrás áll rendelkezésre. Készül egy javaslat a hitelezést bonyolító intézmények részéről, de arról nincs szó, hogy további forrásokat keresnénk Görögország számára – fejtette ki a német kormányfő, aki arról is beszélt, hogy az állam-, illetve kormányfők nem avatkozhatnak be a technikai egyeztetésekbe, amelyekre a pénzügyminiszterek is támaszkodnak.

„Ez (a technikai munka) nem az állam-, illetve kormányfők feladata” – szögezte le Merkel. Alexisz Ciprasz görög kormányfő gyakorlatilag megállás nélkül a legfelső politikai szintre akarja vinni országa kérdését, de ezen a téren hónapok óta falakba ütközik.

Francois Hollande francia elnök életbevágónak nevezte a szombati pénzügyminiszteri tanácskozást. Matteo Renzi olasz miniszterelnök közölte: támogatja a görög kormány erőfeszítéseit a megoldás megtalálására. „Remélem, hogy a szombat lesz az utolsó »görög« nap, és megszületik a megállapodás” – fogalmazott az olasz miniszterelnök.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.