A rendszerváltás óta nem volt ekkora élelmiszer-ipari beruházás

45 milliárd forintból gabonafeldolgozó gyár épül Tiszapüspökiben.

MTI
2015. 07. 08. 18:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szijjártó Péter kiemelte: a kormány 9,2 milliárd forintos támogatást, az Eximbank hosszú lejáratú hitelt nyújt a beruházáshoz, amellyel 550 új munkahely jön létre. A beruházást nemzetgazdaságilag kiemeltnek minősítették, a társaság száz százalékban magyar tulajdonú – tette hozzá.

Az üzem évente 530 ezer tonna, magyar termelőktől felvásárolt kukoricát fog feldolgozni, az előállított termék hetven százalékát exportálják majd, ezzel a beruházás hozzájárul a magyar élelmiszer-ipari export jelentős növekedéséhez – mondta a tárcavezető. A projektcég háromezer magyar termelővel van közvetlen kapcsolatban, a Tisza-TK beruházása az oktatási együttműködésen keresztül az agrárszakképzés megújításához is hozzájárul. A politikus hangsúlyozta: a fejlesztés a mezőgazdaságban és az élelmiszeriparban, stratégiailag kiemelt ágazatokban valósul meg, a mezőgazdasági eredetű export jelentősen hozzájárul a magyar külkereskedelem eredményességéhez.

Szijjártó Péter jelezte, hogy a kormány az új külgazdasági stratégiával adott választ a világgazdasági kihívásokra, a nyitott gazdaságú ország exportteljesítménye döntő hatással van a gazdasági mutatókra. Az ország a 2013-as növekedési fordulat után 2014-ben tartós növekedési pályára állt, a legutóbbi negyedév már a nyolcadik volt, amikor a gazdaság növekedést ért el, ráadásul hitel nélkül. Az országban már több mint 4,1 millióan dolgoznak és fizetnek adót, ami nagy előrelépés a 2010-es 1,8 millióhoz képest, de a kormány célja, hogy 5 millióan dolgozzanak, amihez beruházás kell.

Tavaly 5216 milliárd forint értékű beruházás történt a magyar gazdaságban, amire tizenhét éve nem volt példa, ez 14 százalékos növekedésnek felel meg az előző évhez képest – ismertette. A kormány célja, hogy tizenkétezer magyar kis- és középvállalkozás legyen jelen a magyar piacon, amelyek a nemzetközi piacokon is eredményesek tudnak lenni, jelenleg a számuk háromezer.

Zahola-Pollák Vanda, a Tisza-TK Projekt Kft. ügyvezető igazgatója elmondta: a vállalat modern, környezetbarát magyar üzemet épít a tiszapüspöki iparterületen. A létesítmény az elérhető legjobb technológiával épül, a hőenergiát biomasszából nyeri. A versenyképességet a munkaerő és a hulladékmentes, korszerű technológia biztosítja, a cél, hogy a gyár ötven év múlva is magyar terméket állítson elő magyar alapanyagból, magyar dolgozókkal.

Az igazgató ismertette: az alapanyag a gmo-mentes magyar kukorica lesz, a gyár évente több mint félmillió tonna kukoricából állít majd elő élelmiszer-ipari alapanyagokat, termékportfóliója a legmagasabb minőségű alkoholtól, a cukron át az étolaj-alapanyagig terjed. Jelentős lesz az állattenyésztési célokra gyártott gmo-mentes takarmányalapanyag-termelés is, az új gyár stabil, hosszú távú keresletet biztosít a kukorica és biomassza számára. Zahola-Pollák Vanda tájékoztatása szerint 45 milliárd forint értékű beruházás legalább hatvan százalékban magyar beszállítók segítségével valósul meg.

A tervezett 55 milliárd forintos árbevétel 75 százalékát az exportpiacok adják majd – jelezte. Az építkezés augusztusban indul, és 2017 nyarán fejeződik be.

Boldog István fideszes országgyűlési képviselő szerint a beruházás fontosságát mutatja, hogy a gyár területén 550 új munkahely létesül, majd közvetetten még további 750, ami az Alföld déli részén óriási jelentőségű. A térségben a kukorica fontos termék, a beruházás a helyi termelőknek is piacot teremt majd, és több száz családnak biztosít munkalehetőséget hosszú távon.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.