A tagállamok többsége már beengedi munkaerőpiacára a horvátokat

Az átmeneti korlátozásokat két évvel az uniós csatlakozás után oldották fel.

MTI
2015. 07. 01. 19:53
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tagországoknak keddig kellett értesíteniük az Európai Bizottságot, hogy fenntartják-e a korlátozást. A brüsszeli testületet a határidőig Belgium, Ciprus, Franciaország, Németország, Görögország, Olaszország, Luxemburg és Spanyolország tájékoztatta arról, hogy a jövőben nem korlátozza a horvátok munkavállalását. Ausztria, Málta, Hollandia, Szlovénia és az Egyesült Királyság további három évig érvényben tartja a horvátok munkavállalásának korlátozását. A többi tagállam már a horvátok csatlakozásakor rögtön lehetővé tette a horvát munkavállalók szabad áramlását.

Az Európai Bizottság szerint kicsi annak az esélye, hogy Horvátországból olyan jelentős munkaerő-áramlás induljon meg, amely zavarokat okozna bármelyik tagország munkaerőpiacán. Emellett rámutat, hogy a korábbi bővítések esetében a vándorló munkaerő a fogadó országban hiányzó képességeket és képzettségeket pótolt, strukturális munkaerőhiányt oldott meg, ami költségvetési szempontból a befogadó állam számára is semleges vagy pozitív következményekkel járt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.