Biztonságos az út mentén árult gyümölcsök fogyasztása

Ezek a termékek nem, vagy csak alig tartalmaznak forgalomból származó szennyeződéseket.

MTI
2015. 07. 16. 18:16
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Nébih csütörtöki tájékoztatása szerint a szakemberek azt vizsgálták, mekkora az autóforgalomból adódó, egészségre káros anyagokkal való szennyeződés kockázata. Az ellenőrök a mintákat három nagy forgalmú út és forgalmi csomópont közvetlen közelében lévő árusítóhelyen vették. Elsősorban olyan termékeket vizsgáltak (mintáztak), amelyek tömegükhöz képest nagy felületűek (például: a paprika), továbbá könnyen megtapadhat rajtuk a szennyeződés vagy a por (szamóca), vagy éppen a szezonalitás miatt kevesebb fogy belőlük (alma), és ezért tovább vannak kitéve a lehetséges szennyező hatásoknak. A laboratóriumban minden mintát mosás nélkül és megmosva is megvizsgáltak a szakemberek.

A járműforgalomból származó szennyezőanyagok jellemzően nehézfémek, mint a kadmium, a cink, a réz, az ólom (bár utóbbi az ólommentes üzemanyagok bevezetése óta már kevésbé jellemző), amelyek az elégetett üzemanyagból, valamint az alkatrészek és gumiabroncsok kopása során kerülnek a levegőbe és ülepednek le a környezetben. Emellett előfordulhatnak úgynevezett policiklikus aromás szénhidrogének (PAH-ok) is, amelyek szintén az üzemanyagok égése során keletkeznek, és kis mennyiségben is rendkívül károsak az élő szervezetekre.

A három helyen vett összesen hat minta vizsgálata során bebizonyosodott, hogy a termékek nem, vagy csak kismértékben tartalmaztak kimutatható mennyiségben nehézfémeket, valamint PAH-ot. A mosatlan és megmosott minták eredményei között nem volt kimutatható szignifikáns különbség.

Ennek ellenére a zöldségek és gyümölcsök fogyasztás előtti megmosása – az egyéb élelmiszer-biztonsági kockázatok kivédése miatt – változatlanul javasolt – tartalmazza a Nébih közleménye.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.