Délelőtt üléseznek az euróövezeti pénzügyminiszterek

Annak a hétmilliárd eurónak a sorsáról lesz szó, amit Görögországnak nyújtanának áthidaló kölcsön formájában.

MTI
2015. 07. 16. 8:54
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Annak a hétmilliárd eurónak a sorsáról lesz szó, amit az Európai Pénzügyi Stabilitási Mechanizmusból nyújtanának Görögországnak három hónapos lejáratra áthidaló kölcsön formájában. Az áthidaló kölcsönre azért van szükség, mert a súlyos pénzhiánnyal küzdő Görögország a Nemzetközi Valutaalappal szemben már fizetési késedelembe esett, jövő hétfőn pedig az Európai Központi Banknak is 3,5 milliárd eurót kellene törlesztenie, az újabb mentőcsomagról viszont csak most kezdődnek majd a konkrét tárgyalások.

Ugyancsak csütörtökön tartja kamatdöntő ülését az Európai Központi Bank, ami elsősorban azért lesz különösen fontos Görögország szempontjából, mert várhatóan az eurójegybank vezetőjének sajtóértekezletén jelentik be, hogy növelik a vészhelyzeti likviditási támogatás keretét a görög bankoknak a Görögország iránti bizalom erősítése céljából.

Megfigyelők szerint az EKB-döntésnek csak korlátozott hatása lesz. A készpénzfelvételeket továbbra is korlátozzák, legalább addig, amíg el nem fogadják a mentőcsomagot és a bankokat nem tőkésítik fel legkevesebb 25 milliárd euróval. Görögországban június 29. óta zárva vannak a bakok, csak a bankkártyával nem rendelkező nyugdíjasokat, illetve a betétet elhelyezni kívánókat szolgálják ki személyesen a kijelölt fiókokban.

Klaus Regling, az Európai Pénzügyi Stabilitási Mechanizmus vezérigazgatója szerint a pénzügyi alap akár 50 milliárd eurót is betehet a harmadik görög mentőcsomagba. A német ARD tévécsatorna csütörtök reggeli műsorában Klaus Regling arra figyelmeztetett ugyanakkor, hogy ha nem sikerülne tető alá hozni az újabb mentőcsomagot, a görög bankrendszer menthetetlenül összeomlik. Ezt az euróövezet egésze is megsínylené – tette hozzá.

A görög parlament csütörtöki döntésének egyik hatásaként csökkent számos euróövezeti ország kötvényhozama. A 10 éves portugál, olasz és spanyol kötvényhozam 3-4 bázisponttal hat hete legalacsonyabb szintre süllyedt csütörtök kora délelőtt.

A vezető nyugat-európai tőzsdék erősödéssel kezdtek, és a kereskedés első 30 perce után az indexek gyakorlatilag ugyanott álltak, ahol indultak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.