Ekáer: a nem hivatalos weboldalak téves tájékoztatást adhatnak

Kizárólag a NAV hivatalos ekáer weboldalát érdemes használni.

MTI
2015. 07. 09. 13:57
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A NAV csütörtöki tájékoztatása szerint az egyéb internetes oldalakon elérhető kalkulátorok téves tájékoztatást adhatnak például a bejelentési kötelezettségről.

Példaként a NAV egy jóhiszeműen eljáró bútorgyártó cég esetét említi, amelynek szállítmányát a NAV pénzügyőrei ellenőriztek Hegyeshalomnál. A jármű Németországból szállított hatezer kilogramm  bútorlapot egy magyarországi telephelyre. A pénzügyőrök megállapították, hogy a fuvar ekáer bejelentése nem történt meg.

A vevő arra hivatkozott, hogy az interneten elérhető ekaer.hu oldalon található kalkulátort használta, ahol megadta a szállítmány adatait és azt az eredményt kapta, hogy „nincs ekáer bejelentési kötelezettsége”. Ezért nem tette meg a bejelentését.

A NAV hangsúlyozza: csak akkor nem tartozik az elektronikus közútiáruforgalom-ellenőrző rendszer hatálya alá a közúti fuvarozással járó tevékenység, ha ugyanazon feladótól ugyanazon címzett részére ugyanazon útdíjköteles gépjárművel egy fuvarozás keretében szállítandó nem kockázatos termékek együttes bruttó tömege nem haladja meg a 2500 kilogrammot, és azok együttes adó nélküli értéke pedig nem több 5 millió forintnál. A rendelet együttes feltételként jelöli meg, hogy a súlyadat, valamint az érték összeg nem lépheti túl a megadott határokat.

A szállított hatezer kilogramm bútorlap így egyértelműen ekáer köteles, tekintve, hogy az áru súlya meghaladja a mentességi feltételként meghatározott 2500 kilogrammos határt. A mulasztás miatt az adóigazgatási eljárás folyamatban van, természetesen a NAV az eset összes körülményét vizsgálja – jelezték.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.