Emelkedett a kiskereskedelmi forgalom

2015 májusában a nyers adat szerint 4,4; naptárhatástól megtisztítva 5,4 százalékkal nőtt az előző évhez képest.

MTI
2015. 07. 23. 10:49
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben 1,4, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 9,9, az üzemanyag-kiskereskedelemben 5,6 százalékkal emelkedett az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene májusban az előző év azonos időszakához képest.

Az országos kiskereskedelmi üzlethálózat, valamint a csomagküldő és internetes kiskereskedelem forgalma folyó áron 746 milliárd forint volt májusban. Az országos kiskereskedelmi forgalom 46 százaléka az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben, 36 százaléka a nem élelmiszer-kiskereskedelemben, 18 százaléka pedig az üzemanyagtöltő állomások hálózatában realizálódott.

Az élelmiszer-kiskereskedelem 78 százalékát adó élelmiszer jellegű vegyes üzletek értékesítési volumene 0,8, az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzleteké pedig 3,3 százalékkal nőtt májusban.

A nem élelmiszer-kiskereskedelmen belül a használtcikkek eladásai 15 százalékkal nőttek az egy évvel korábbihoz képest. A textil, ruházati és lábbeli, illetve a könyv, számítástechnika és egyéb iparcikkekből 13 százalékkal értékesítettek többet, de 6,5 százalékkal bővültek az eladások az iparcikk jellegű vegyes üzletekben is, valamint 4 százalékkal a bútor-, műszakicikk-üzletekben. A gyógyszer-, gyógyászati termék- és illatszerüzletekben 3,8 százalékkal nőtt az értékesítés volumene májusban az egy évvel korábbihoz képest.

Az árucikkek széles körére kiterjedő csomagküldő és internetes kiskereskedelem volumene 42 százalékkal emelkedett az ötödik hónapban, ezzel folytatódott az évek óta tartó bővülés.

Az üzemanyagtöltő állomások forgalma 5,6 százalékkal nőtt májusban.

Az európai statisztikai rendszerben a kiskereskedelembe nem számító gépjármű- és járműalkatrész-üzletek eladásai 8,9 százalékkal csökkentek.

A kiskereskedelmi forgalom volumene 2015. január–májusban – szintén naptárhatástól megtisztított adatok szerint – 6,1 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben 3,2, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben és az üzemanyag-kiskereskedelemben egyaránt 8,7 százalékkal nőtt az értékesítés volumene.

Glattfelder Béla, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) gazdaságszabályozásért felelős államtitkára csütörtökön a KSH adatait értékelve az M1 csatornán elmondta, hogy Európában az egyik leggyorsabb ütemű bővülést mutatta a magyar kiskereskedelmi forgalom májusban.

Hozzátette: a naptárhatástól megtisztított 5,4 százalékos kiskereskedelmi forgalomnövekedés azt mutatja, hogy Magyarország Európában kiemelkedően teljesít, ezzel a mutatóval az Európai Unióban a negyedik legjobb adatot érte el, messze meghaladva az uniós átlagot.

Fontosnak nevezte az államtitkár, hogy a kiskereskedelmi forgalom bővülése önmagában is munkahelyet teremt, az idén májusban mintegy 3200-zal többen dolgoznak a szektorban, mint egy évvel ezelőtt.

Glattfelder Béla felhívta a figyelmet arra is, hogy a legnagyobb mértékű bővülés az online kereskedelemben történt, az idén májusban 45 százalékkal emelkedett az internetes értékesítés az előző év azonos időszakához képest.

Ürmössy Gergely, az Erste Bank elemzője szerint a nem élelmiszer-kiskereskedelmi forgalom csaknem 10 százalékos bővülése jelzi, hogy a háztartások most pótolják az elmúlt években elhalasztott vásárlásokat. Hozzátette ugyanakkor, hogy a májusban is gyengélkedő élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelem részben a vasárnapi boltbezárás eredménye.

Balatoni András, az ING Bank vezető elemzője szintén úgy vélekedett, hogy a bővülés fő összetevője a sok elhalasztott vásárlás miatt a nem élelmiszer jellegű kiskereskedelem növekedése.

Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára szerint kedvező a májusi 4,4 százalékos éves növekedési ütem, a 3–4 százalékos bővülés nemzetközi viszonylatban is jó eredménynek számít.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.